Tabără de pictură în Arhiepiscopia Râmnicului

Un articol de: Pr. Constantin Olariu - 30 Septembrie 2017

La inițiativa Înaltprea­sfin­ți­tului Părinte Varsanufie, Arhi­episcopul Râmnicului, în contextul manifestărilor prilejuite de omagierea iconarilor și pictorilor bisericești în acest an, au fost organizate numeroase evenimente cultural-duhovnicești: tabere de pictură, expoziții de icoa­ne, pelerinaje la mănăstirile cu frescă și icoane brâncovenești sau cele realizate de pictori con­sacrați, între care poate fi amintit Gheorghe Tatarăscu.

Un eveniment deosebit în viața culturală a Olteniei de sub munte l-a constituit Tabăra in­terna­țională de pictură, organi­zată de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), Filiala Râm­nicu-Vâlcea. Tabăra s-a des­fășurat în perioada 21-28 sep­tembrie 2017, la mănăstirile Cozia și Hurezi, cu ateliere de lucru și de documentare la mănăstirile Antim, Arnota, Bistrița, Din­tr-un Lemn, Ostrov și Turnu.

Vorbind despre eveniment, Gheorghe Dican, președinte al UAP, filiala Râmnicu-Vâlcea și vicepreședinte al UAP din România, a precizat că „este un eveniment inedit organizarea unei tabere de pictură în mă­năstiri, însă prezența pictorilor a prilejuit cadrul ideal pentru reali­zarea unor lucrări marcate de originalitate, multicultura­litate și frumusețea mănăsti­rilor și peisajelor din ținutul vâlcean.
La această ediție au participat Valeriu Jabinschi și Gheorghe Diaconu din Republica Moldova, Laurențiu Midvichi, Arcadie Răi­leanu, Eugen Măcinic, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Corina Perianu, Lucia Juncu, Eugen Mir­cea și Grigore Carata”.

„Această tabără interna­țio­nală de pictură a marcat, acum în Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bi­sericeşti, pe de o parte, revalorificarea tezaurului mănăstiresc ca izvor pentru artele plastice, iar pe de altă parte, pictorii par­­ticipanți au încercat și, de cele mai multe ori, au reușit să rescrie în culoare în inimile privitorilor Cuvântul lui Dumnezeu”, a precizat părinte consilier Ștefan Zară.