Tabără de sculptură şi pictură la Sâmbăta de Sus
Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, găzduieşte în perioada 20 iulie - 2 august a noua ediţie a Taberei de Artă Populară organizate de Asociaţia „Copiii buni pentru Europa“, de la Parohia Braşov-Carpaţi. Tinerii învaţă în această tabără meşteşugul sculpturii în lemn şi pe cel al picturii de icoane pe sticlă.
Tabăra de creaţie a tinerilor din Parohia Braşov-Carpaţi a devenit unul dintre evenimentele de tradiţie desfăşurate în perioada de vară la mănăstirea străjuită de munţii Făgăraş. Prin strădania preotului paroh Tudor Sicoe şi a meşterilor Sorin şi Nicoleta Suciu, copiii îşi cultivă abilităţile de creaţie şi valorile morale, îndrăgesc şi promovează tradiţiile populare transilvane. De altfel, principalul obiectiv al taberei este acela de a le insufla tinerilor dragostea faţă de ceea ce este românesc, faţă de valorile autohtone transpuse într-un mod desăvârşit în arta populară religioasă.
Portalurile vechilor biserici de lemn din Transilvania şi Maramureş, icoanele pe sticlă din mai multe zone sunt studiate în mod aprofundat de tineri, sub îndrumarea atentă a coordonatorilor, pentru a desluşi tainele simbolurilor încrustate în lemnul sculptat sau colorate pe bucăţile de sticlă devenite ulterior icoane sfinte. Mai apoi, tinerii învaţă cum să dea naştere unor obiecte care la prima vedere ar copia modelele originale studiate chiar la bisericile din Sălaj sau Maramureş.
În realitate, tinerii braşoveni dau naştere unor noi opere de artă, portaluri şi icoane, care duc mai departe o veche tradiţie şi leagă generaţiile trecute de românii de astăzi. Dovadă stă primul exponat realizat în tabără, portalul bisericii din Orţâţa, judeţul Sălaj, realizat la scara de 1:1 şi aşezat lângă lacul mănăstirii. Acest prim portal realizat deschide un proiect de anvergură, şi anume realizarea unui parc expoziţional, unde vor fi aşezate 10 portaluri sculptate în aceste tabere de vară. Acest îndrăzneţ proiect va aduce la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus o nouă punte de legătură cu trecutul românilor din Transilvania, cu tradiţiile şi meşteşugurile lor şi mai ales cu valorile lor spirituale.
Al doilea portal din expoziţie
În tabăra din acest an, 46 de elevi şi studenţi încep un alt proiect. Tinerii provin în mare parte de la Parohia Braşov-Carpaţi, dar printre ei există şi tineri de la alte comunităţi parohiale, legaţi de aceste ateliere de creaţie organizate de biserica menţionată. La această ediţie a taberei se lucrează intens la realizarea celui de-al doilea portal din parcul expoziţional, iar organizatorii îşi doresc să finalizeze lucrările cât mai repede posibil.
„Este al treilea an de când lucrăm la realizarea acestui parc expoziţional, unde vor fi expuse machete ale portalurilor bisericilor de lemn din Transilvania din perioada 1650-1800. În primii doi ani am realizat portalul bisericii din Orţâţa, iar anul acesta începem să lucrăm la portalul bisericii din Tusa, judeţul Sălaj. Am făcut o excursie de documentare în luna mai, când am făcut fotografii, schiţe, măsurători, relevee, şi acum începem să lucrăm. Vom lucra anul acesta primele bucăţi de lemn şi sperăm că în toamnă reuşim să continuăm lucrarea în atelierele parohiale din Braşov, astfel încât anul viitor lucrarea să fie finalizată. Intenţionăm să sculptăm portalurile unor biserici de lemn semnificative pentru arta transilvană. Ne dorim să aducem în atenţie arta bisericilor de lemn cu portal sculptat, pentru că portalul are o simbolistică deosebită. De asemenea, intenţionăm să-i educăm pe aceşti copii şi să-i creştem activ într-o zonă a frumosului, pe de-o parte al Ortodoxiei, şi pe de altă parte al artei populare româneşti. Icoanele pe sticlă sunt realizate după modele ale şcolilor consacrate din Scheii Braşovului, Ţara Făgăraşului, Nicula, icoane care au acea naivitate şi frumuseţe aparte. Copiilor le plac tocmai această naivitate şi culoarea crudă de pe sticlă“, ne-a spus Sorin Suciu.
„O tabără unică“
Mulţi dintre tinerii participanţi la această ediţie a taberei sunt deja la un nivel avansat de lucru datorită experienţei căpătate la ediţiile anterioare. Modalitatea de lucru la această tabără presupune şi un fel de ucenicie, debutanţii având tot sprijinul din partea colegilor mai mari şi mai instruiţi în tainele acestui meşteşug.
„Particip la această tabără de mai mulţi ani, la atelierul de sculptură. Sunt printre cei mai mari de aici, sunt student acum şi coordonez un grup de elevi începători. Este foarte interesant la această tabără cum ajungem să ne cunoaştem unii pe alţii, sunt foarte multe alte activităţi recreative şi participăm la slujbele religioase“, ne-a spus Ioan Milotoiu.
„Sunt pentru a doua oară în tabără şi sunt foarte impresionat de arta bisericilor de lemn din Sălaj. Ca elev la Liceul de Arte Plastice din Braşov pot spune că este o tabără unică“, ne-a spus Matei Tulban.
„Sunt pentru a opta oară la această tabără, iar anul acesta voi lucra şi la atelierele de pictură şi la cele de sculptură. Atmosfera este foarte destinsă, pentru că în fiecare seară ne grupăm şi cântăm, ne jucăm, ne plimbăm la râu şi ne bucurăm să avem an de an modele noi pentru pictat sau sculptat“, ne-a spus Maria Suciu.