Tabăra de tineret „Tradiție și noutate”, Timișeni-Șag
Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 4992/14 iunie 2016 și în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin-ortodox, în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei, se organizează la Mănăstirea Timișeni-Șag, în perioada 15-20 august, tabăra de tineret „Tradiție și noutate”.
„Ne-am propus ca, timp de mai multe zile, să le oferim tinerilor participanţi posibilitatea cunoaşterii reciproce, să-şi prezinte eparhia de unde provin, să-şi împărtăşească din experienţa prezenţei şi lucrării lor în biserică, să afle despre proiectele bisericii în care tinerii sunt implicaţi şi, desigur, valorificarea potenţialului creativ al tinerilor în derularea unor proiecte comune pe viitor. De asemenea, am avut în vedere prezentarea valorilor culturale şi spirituale specifice spaţiului bănăţean, prin organizarea unui pelerinaj la mănăstirile timişene Săraca, Partoş şi Cebza şi a unei excursii în Timişoara. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la sfinţirea Catedralei Mitropolitane şi 60 de ani de la canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş”, a precizat părintele Sorin Lungoci.
Miercuri, beneficiarii taberei au vizitat municipiul Timișoara, Catedrala Mitropolitană și Muzeul de artă veche bisericească, apoi au fost primiți de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la Centrul eparhial. În Paraclisul Mitropolitan „Învierea Domnului” din incinta reședinței mitropolitane, cei 21 de tineri, reprezentanți ai eparhiilor din țară, au înălțat, împreună cu profesorii însoțitori, rugăciuni de laudă și mulțumire lui Dumnezeu, intonând mai multe imnuri religioase. La final, toți cei prezenți au participat la o agapă, oferită de maicile de la Centrul eparhial.
„Această tabără are mare utilitate, nu numai pentru că ne întâlnim cu alți tineri din toate colțurile țării, ci și pentru că vom pleca cu solide cunoștințe despre zona Banatului, mai ales că am vizitat și orașul Timișoara, dar și mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Timișoarei. Cu siguranță, vom pleca cu multe lucruri știute foarte bine despre spiritualitatea și cultura din această parte de țară. Voi povesti celor de acasă, dar și în mediul universitar de la București despre această experiență, care îi aduce pe tineri aproape și care consolidează legături și crează punți între eparhii, dar și între noi, fiindcă în această tabără tinerii provin din medii și domenii diferite. De aceea cred că este foarte important ca tinerii să își consolideze relațiile între ei, fiindcă Biserica nu înseamnă altceva decât comuniune și comunicare”, a menționat Maria Turturea (Episcopia Severinului și Strehaiei).
Pe durata taberei, toți participanții participă la slujbele religioase de la Mănăstirea Timișeni-Șag, dar și la mai multe sesiuni de formare și la workshopul „Locul și importanța tinerilor în Biserică”.
„Confruntându-ne cu o criză a comunicării, această inițiativă a Patriarhiei Române de a aduna tineri din fiecare colt al țării este bine-venită, întrucât noi, tinerii, suntem dornici de comunicare și de a lega noi prietenii, ca în viitor, când vom fi și noi povățuitori, să ducem mai departe această inițiativă de a uni tinerii, întrucât ei sunt viitorul de mâine. O astfel de tabără reprezintă locul unde se întemeiază prietenii noi, locul unde se învață lucruri noi, specifice fiecărei zone”, a menționat un alt tânăr din Episcopia Oradiei.
Tabăra de tineret „Tradiție și noutate” se desfășoară la nivelul fiecărui centru mitropolitan din țară al Patriarhiei Române cu beneficiari din fiecare eparhie - tineri cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani. Proiectul are ca obiective: familiarizarea tinerilor cu specificul fiecărei zone, cunoașterea culturală și a tradițiilor specific spațiului Ortodoxiei românești, oferirea unui cadru propice dezvoltării personale a tinerilor.