Tabăra de vară NICOLAUS - bucuria tinerilor belceşteni
În perioada 16-18 august 2015, a avut loc la Parohia „Sfântul Nicolae“ Satu Nou, Belceşti, cea de-a doua ediţie a Taberei de vară NICOLAUS, având ca temă „Tânărul şi preţuirea vieţii“. Întâlnirea din acest an a avut ca scop descoperirea de către tineri a adevăratelor valori ale vieţii şi lucrurile cu adevărat folositoare care îi conduc spre mântuire.
Părintele paroh Andrei Florariu şi membrii voluntari ai Asociaţiei Tineretul Ortodox Român - filiala Belceşti, în parteneriat cu Asociaţia cultural-filantropică NICOLAUS şi Şcoala Satu Nou, au fost organizatorii şi gazdele taberei.
La tabără au participat aproximativ 120 de tineri cu vârste cuprinse între 10-20 de ani din parohiile comunei Belceşti (Ciorăni, Satu Nou, Munteni, Văleni şi Tansa), dar şi din împrejurimi (Parohia Hodora şi Parohia Rediu - Sticlăria).
Prima zi a taberei, ziua de duminică, a început cu Sfânta Liturghie, la care tinerii participanţi la tabără şi localnicii au venit îmbrăcaţi în straie populare. În după-amiaza zilei a avut loc deschiderea oficială a taberei, urmată de o şezătoare românească, de dansuri populare, cântece şi voie bună la care au luat parte şi sătenii, dar şi fiii satului întorşi în concediu din străinătate. „Ziua de 16 august a avut o însemnătate aparte pentru parohia noastră, întrucât prin hotărârea Sfântului Sinod, în prima duminică după marele praznic al Adormirii Maicii Domnului există o zi dedicată tuturor românilor migranţi, dar şi pentru faptul că se continuă tradiţia în parohie, ca această duminică să fie declarată ca «Duminica portului popular». Am creat un spaţiu prielnic, un moment de bucurie între cei rămaşi acasă şi cei plecaţi în străinătate la lucru, iar anul acesta, desigur, şi alături de tinerii aflaţi în tabără“, a declarat părintele Andrei Florariu.
Seara a culminat cu o proiecţie de film în aer liber, de unde tinerii au plecat emoţionaţi spre casele lor, fiind mişcaţi de tema filmului, strâns legată de tema taberei.
În zilele de luni şi marţi s-a început activitatea propriu-zisă, dar nu înainte de a lua cu toţii parte la Sfânta Liturghie. Prima interacţiune a fost printr-o sesiune de cunoaştere, dar şi prin atelierele organizate după masa de prânz, care s-a servit în Centrul social-pastoral al parohiei. Dacă la sesiune tinerii erau grupaţi pe vârste, la ateliere aveau posibilitatea de a alege între 6 ateliere: atelierul folk, atelierul religios (Întreabă preotul), atelierul de sculptură, dans, atelierul handmade (cruciuliţe şi metanii) şi atelierul de pictură şi quilling.
Ziua de luni s-a încheiat printr-un joc numit „Căutarea de comori“, unde cei 120 de participanţi, împărţiţi în 6 grupe, trebuiau să parcurgă prin sat 6 probe în locaţii reprezentative satului Satu Nou, locaţii pe care le aflau din ghicitorile primite. Chiar dacă vremea nu a fost tocmai bună, copiii s-au bucurat de ploaia pe care Dumnezeu a trimis-o în timpul jocului. Comoara era însăşi prietenia dintre ei şi legătura care s-a creat. Ca o răsplată pentru efortul şi munca depusă în echipă, aceştia au primit fructe si dulciuri. Ziua de marţi, ultima zi a taberei, a venit ca o aprofundare a tuturor celor realizate la ateliere. Alături de tinerii voluntari ai ATOR - Belceşti, care s-au pregătit şi au fost moderatorii atelierelor, participanţii au pregătit un scurt moment artistic pentru spectacolul din ultima parte a zilei. Unii ne-au încântat auzul prin imnul taberei compus la atelierul folk, câţiva au făcut o demonstraţie de dans popular, alţii ne-au amuzat cu sceneta „Prostia omenească“, iar împreună au cântat şi la karaoke, creându-se o atmosferă de bucurie, de unitate, de frăţietate, de simţire a prezenţei lui Dumnezeu în viaţa lor prin ceea ce au trăit în timpul celor trei zile petrecute în tabără. „Nădăjduiesc că momentele petrecute împreună, dar şi discuţiile din timpul sesiunilor, pe marginea temei de anul acesta, să mai sustragă pe tineri în a mai petrece fără rost, de cele mai multe ori, în faţa calculatoarelor şi să aprecieze pe deplin bucuria de a trăi în ascultare faţă de părinţi, în frăţietate şi unitate cu cei dragi şi să preţuiască viaţa ca cel mai de seamă dar făcut de Dumnezeu“, a mai adăugat părintele Andrei.