Tabără de vară pentru copiii din centrele de zi ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi ale Mitropoliei Basarabiei, la Hârja

Data: 30 August 2019

Ieri, 29 august 2019, la Hârja, a debutat Tabăra de vară a centrelor de zi pentru copiii din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Mitropoliei Basarabiei, intitulată „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei; vatra satului românesc vs. reţelele de socializare”. Copii şi tineri sunt invitaţi să se integreze şi să se îmbogăţească sufleteşte din veşnicia satului tradiţional la Hârja, pătrunzând într-un cadru de poveste, în care au trăit moşii şi strămoşii neamului românesc de pe Valea Oituzului. Invitaţia este mai cu seamă o chemare la redescoperirea sinelui prin raportarea la ceea ce conferă satul românesc existenţei în timp: tradiţie, cultură şi credinţă.

În contextul Anului omagial al satului românesc, proiectul îşi propune să ofere o alternativă eficientă şi autentică a valorizării timpului liber şi să adune în vatra satului viitorii adulţi, care nu mai ştiu să guste din bucuria şezătorii, a horei sau altor tradiţii, care par a deveni obiceiuri perimate în mentalul urban al oamenilor.

Beneficiarii a 14 centre de zi pentru copii din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi  Mitropoliei Basarabiei participă la Tabăra de vară ce se va desfăşura în intervalul 29 august - 2 septembrie 2019. În cadrul taberei va fi organizată olimpiada naţională a Centrelor de zi pentru copii cu tema: „Copilul de astăzi şi satul românesc”, ce se va desfăşura pe şapte secţiuni: Cânt popular, Dans popular, Prezentarea unui costum popular, Eseu, Poezie, Desen/Pictură, Concurs de spiritualitate. Copiii se vor familiariza cu tematica în grupe de câte 14, cu vârste cuprinse între 9-14 ani, la ateliere de creaţie: olărit, sculptură, pirogravură, desen/pictură, precum şi la activităţi în aer liber, pe care le vor desfăşura în gospodăriile locuitorilor din satul Hârja.

Activităţile taberei de vară vor culmina în data de 1 septembrie cu sărbătoarea câmpenească a satului Hârja, ce va debuta cu slujba arhierească, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la strană vor fi oferite de corul format din voluntarii participanţi în tabără, studenţi din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iaşi, secţia Teologie Socială, a Facultăţii de Drept şi a Facultăţii de Medicină „Gr. T. Popa”, Iaşi, împreună cu tinerii participanţi la tabăra de vară.

Sărbătoarea satului va continua cu Festivalul plăcintelor, aflat la a 13-a ediţie, context în care artişti consacraţi ai zonei, mici şi mari, vor susţine recitaluri şi dansuri populare, exprimând prin cânt şi joc frumuseţea satului românesc şi a vetrei strămoşeşti, circumscrisă pentru câteva clipe în Aşezământul social-filantropic „Sf. Voievod Ştefan cel Mare”, inima satului Hârja. (Pr. Petru Pavăl - Asociaţia „Sf. Voievod Ştefan cel Mare” - Hârja)