Tabără de vară: „Tineretul Creştin Ortodox de la Putna“

Data: 17 Iulie 2017

La iniţiativa Protopopiatului Rădăuţi şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului

Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada 12-13 iulie 2017, s-a desfăşurat la Putna cea de-a II-a ediţie a Taberei pentru copii intitulată „Tineretul Creştin Ortodox de la Putna“.

La această activitate au colaborat Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Protopopiatul Rădăuţi, Parohia Putna, Şcoala Gimnazială de la Putna, Asociaţia „Bucovina verde“ - Rădăuţi, precum şi Mănăstirile Putna şi Sihăstria Putnei.

Cea de-a II-a ediţie a taberei s-a adresat unui număr de 120 de elevi selectaţi din Protopopiatul Rădăuti, în funcţie de rezultatele şcolare şi apropierea sufletească faţă de Sfânta Biserică. Pe tot parcursul activităţilor desfăşurate, ei au fost însoţiţi şi supravegheaţi de preoţi şi de profesori de Religie.

Tabăra a debutat cu participarea elevilor la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Parohiei Putna. În continuare, profesorii i-au împărţit pe participanţi în şapte grupe, fiecare grupă alegându-şi numele unui sfânt protector.

Programul fiecărei zile a fost judicios împărţit în ateliere recreative, jocuri de cunoaştere, dialoguri pe teme diverse, drumeţii, activităti sportive, spectacole şi vizionări de filme. După cum ne-a declarat protosinghelul Dosoftei Dijmărescu, concomitent cu ieşirile în natură, participanţii au avut întâlniri şi cu părinţii din Mănăstirea Putna în dialoguri precum „Întreabă preotul“, dar şi în cadrul vizitelor la muzeul mănăstirii, pentru a cunoaşte îndeaproape valorile tezaur ale culturii noastre. Nu a fost neglijată nici bogăţia folclorului şi a tradiţiilor locale, puse în valoare prin întâlniri şi dialoguri cu interpreţi populari de elită din zona Bucovinei. Doi monahi moderatori din cadrul mănăstirilor i-au familiarizat pe elevi cu viaţa şi trăirea duhovnicească a Sfinţilor putneni, canonizaţi de curând.

Fiecare participant a primit un tricou şi un ecuson personalizat, iar cei care au luat parte la diferitele concursuri şi activităţi de grup au fost recompensaţi cu diplome, premii în cărţi, reviste şi icoane. Timpul petrecut de elevii merituoşi în tabăra de la Putna a fost bogat în activităţi de cunoaştere, prin antrenarea în jocuri educative, favorizând socializarea şi comunicarea în mod plăcut şi atractiv.