„Tabăra din satul meu”, la Bucium, Brașov

Data: 17 Iulie 2019

Cei treizeci de copii înscriși în tabără s-au bucurat pe parcursul celor trei zile de numeroase activități educative, încheiate cu o vânătoare de comori, reușind să se cunoască mai bine, să interacționeze prietenește și să aprecieze și mai mult posibilitățile oferite de satul românesc.
 
Copiii din Bucium, județul Brașov, s-au bucurat de trei zile memorabile. În perioada 7-9 iulie 2019 a avut loc în localitatea lor „Tabăra din satul meu”, timp în care, de dimineața până seara, cei 30 de copii înscriși s-au bucurat de diverse activități educative. Evenimentul este primul dintr-o serie de 5 tabere, fiind urmat de Boholț, Șoarș, Văleni și Rodbav, organizat în parteneriat cu parohiile locale.

Tabăra de la Bucium a început duminică, cu Sfânta Liturghie, urmată de deschiderea oficială. Restul zilei a fost ocupat de jocuri de construire a spiritului de echipă, bazate pe strategie, încredere și mișcare fizică. În următoarele două zile copiii, împărțiți în trei grupe de vârstă, au avut parte de ateliere de comunicare, tir cu arcul, muzică și dans. Pentru că vremea a împiedicat organizarea drumeției propuse, ea  fost înlocuită cu jocuri sportive. Ultima zi a adus și mult așteptata vânătoare de comori, iar la închiderea oficială copiii au primit diplome și daruri. Tabăra s-a încheiat cu un foc de tabără în livada casei parohiale, la care au participat copiii, voluntarii, dar și cei gazdele care au contribuit la buna organizare a evenimentului.

TabăraDinSatulMeu este un proiect organizat de Asociația Doamna Maria Brâncoveanu, coordonat de părintele Ioan Paroș și doamna preoteasă Natalia Corlean, implementat de voluntarii Asociației, care au fost pregătiți în luna mai într-un training de formare organizat special de Asociația JoyCamps România. Proiectul a fost finanțat prin Bikeathon Țara Făgărașului și sprijinul comunității Bisericii Brâncoveanu din Făgăraș. Conceptul TSM presupune cazarea și masa beneficiarilor la ei acasă, ceea ce reduce mult costurile organizării. Găzduirea și hrănirea voluntarilor este asigurată de membri ai parohiei locale, la Bucium aceștia fiind coordonați de pr. Alexandru Cîmpan și doamna preoteasă Iuliana.
Obiectivele proiectului Tabăra din satul meu sunt: crearea unei alternative de petrecere a timpului liber în mod educativ și activ pentru copiii participanți, prin jocuri, ateliere de dezvoltare a abilităților personale, sport, comunicare, lucru în echipă, bucuria naturii; combaterea marginalizării și izolării sociale a copiilor și tinerilor din mediul rural, promovarea educației nonformale în mediul rural; stimularea liceenilor voluntari pentru a se implica activ în cele 5 comunități rurale; formarea și pregătirea lor ca animatori și organizatori ai unei tabere. 

Impresii ale copiilor:    

„A fost cea mai frumoasă tabără! Mi-au plăcut mult jocurile pe echipe, mi-a plăcut totul foarte, foarte mult! Sper ca vara ce vine să avem din nou o tabără frumoasă alături de voi!!!” (Antonia, 13 ani)

„Mi-a plăcut tot și aș vrea să se repete!” (Rareș, 8 ani)

„Aș vrea ca această tabără să nu fie ultima, ci să se mai întâmple! Mi-a plăcut tot! Mulțumesc voluntarilor! Nu o să vă uit niciodată! Mulțumesc!!!” (Bianca, 12 ani)

„Mi-aș dori să se mai organizeze o asemenea tabără! Vreau să mulțumesc voluntarilor pentru organizare! Vă iubesc pe toți!” (Roxana, 14 ani)

„A fost foarte frumos! Vă iubim și vă mulțumim că ați făcut tabăra asta pentru noi!” (Mirela, 12 ani)

„A fost extraordinar și sper să mai am oportunitatea să cunosc oameni atât de iubitori. Aș fi vrut să stați mai mult!” (Elisabeta, 11 ani)

Impresii ale gazdelor:

„Proiectul Tabăra din satul meu a fost o adevărată binecuvântare pentru copiii din satul nostru, care au primit cu mare bucurie vestea organizării unei tabere, deoarece pentru majoritatea dintre ei era prima experiență de acest fel. Programul a fost foarte încărcat, dar cu toate acestea copiii nu au resimțit oboseala, ci s-au bucurat din plin de toate activitățile propuse, implicându-se cu multă dăruire și energie. 

Feedback-ul din partea copiilor, dar și a părinților, a fost unul pozitiv. Cu toții s-au bucurat de jocuri, de faptul că au învățat să lucreze în echipă, să fie responsabili, să se accepte reciproc, dar și de faptul că au avut ocazia să participe activ la programul zilnic de rugăciune. Într-un cuvânt, această tabără ne-a învățat să fim o familie, să ne pese unii de alții și, cel mai important, după cum este și motto-ul Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, că «Împreună putem face mult bine».” (Pr. Alexandru Cîmpan, organizator-gazdă)
Impresii ale voluntarilor:    

„Prima tabără a proiectului TSM mi s-a părut pur și simplu genială. A ieșit neașteptat de bine și am avut parte de foarte multe surprize plăcute, mai ales că a fost prima tabără a acestui proiect. M-am simțit foarte bine alături de organizatori, de ceilalți voluntari și totodată de copii. Unul dintre motivele pentru care îmi place să fiu voluntar este căldura cu care suntem primiți acolo unde mergem, iar faptul că pot face bine in jurul meu mă determină mult să vreau să mă implic.” (Sebastian Constantinică, voluntar TSM)

TabăraDinSatulMeu este unul dintre cele mai benefice proiecte de dezvoltare și creștere frumoasă și armonioasă a copiilor pe care le-am întâlnit. Jocurile și nenumăratele activități educative îi fac pe copiii participanți să uite de probleme și de neputințe sau lipsuri și să se bucure de dulceața copilăriei alături de ceilalți copii din comunitate, învățând astfel un lucru esențial, lucrul în echipă, dar punând și cărămizi importante la baza dezvoltării lor personale. Într-adevăr, realizarea unei tabere necesită mult efort fizic și psihic pentru animatori și coordonatori, însă zâmbetele copiilor îmbrățișările lor pline de recunoștință mă motivează să continui! (Darius Constantinescu, voluntar TSM)

„Am trecut peste dificultăți împreună și toate zâmbetele curate ale copiilor m-au făcut să redescopăr o parte din mine și frumusețea și înțelepciunea copilăriei. Nu aș mai pleca din acest rai încununat de îmbrățișările copiilor și de bucuria lor de a fi cu noi.” (Nicoleta Strugari, voluntar TSM)