Tabăra „Juniorii Ortodoxiei” la Plaiul Lisei, în Țara Făgărașului
33 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” din Cimitirul ortodox al Municipiului Mediaș, județul Sibiu, au participat la prima ediție a Taberei „Juniorii Ortodoxiei”.
Tabăra s-a desfașurat în zona Plaiul Lisei, la poalele Munților Făgăraș, între Valea lui Mogoș și Valea Sâmbetei, în apropierea Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Activitățile au fost coordonate de preotul Flaviu-Gabriel Fleșer de la biserica medieșeană, alături de care s-au aflat câțiva colaboratori. Copiii au participat, în mare parte, pentru prima dată într-o tabără creștină, iar organizatorii au coordonat prima ediție a evenimentului. Astfel, programul taberei a fost mai flexibil pentru ca participanții să nu simtă rigiditate și rutină.
„Această tabără a fost pentru copii ultima activitate de vacanță care va fi consemnată în compunerea de la început de an școlar. Așadar, toată lumea a dorit să scoată maximum în cele cinci zile. Vremea de început de toamnă ne-a lăsat în prima zi să facem o drumeție pe malul râului din apropiere, în cântec și voie bună, urmând ca mămăliga cu branză și smântână pregătite de «Chef Bucătar» la cină, să pară un adevărat festin”, ne-a spus pr. Flaviu-Gabriel Fleșer.
Programul a cuprins o drumeție pe Valea lui Mogoș, o cateheză, un joc-concurs în aer liber, un pelerinaj la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus și la mănăstirea de la Bran, o seară folk, piscină, karaoke, participarea la Sfanta Liturghie la biserica parohială din localitatea Sâmbăta de Sus, în ziua Nașterii Maicii Domnului, și o după-amiază petrecută la Parcul Aventura din Drăguș.
„Fiecare zi a început și s-a sfârșit cu o rugăciune, iar în două dimineți, după micul dejun, părintele Flaviu ne-a introdus într-o lume nevăzută, lumea duhovnicească, tâlcuind Sfânta Liturghie și explicându-ne în amănunt jertfa Mântuitorului, însemnătatea acesteia și bucuria de a sta la masa euharistică împreună cu Împăratul Hristos”, ne-a spus Claudia Muntean, cadru didactic.
Copiii au vizitat Mănăstirea „Soborul Sfinților Apostoli” de la Bran străjuită, în cele patru puncte cardinale, asemenea cetăților medievale, de crestele Pietrei Craiului, Bucegilor, Postăvarului și Leaotei. Părintele duhovnic și măicuțele i-au primit pe copii ca pe niște frați în Hristos, poftindu-i în biserica mănăstirii să se închine și să se reculeagă. Mai apoi părintele duhovnic Policarp Stoian le-a vorbit despre frumusețea creștinismului, iertarea de sine și de semeni, despre dobândirea păcii interioare și despre permanenta stare de prietenie cu Dumnezeu. Afară, în curtea mănăstirii, pe iarba proaspăt tunsă, s-a întins un picnic încheiat cu o înghețată oferită de gazde, conform pr. Flaviu Gabriel Fleșer.
„Nu a lipsit din pogram nici competiția. S-au format echipe de câte șase copii care s-au întrecut într-un joc-concurs în curtea taberei. Concurenții aveau de trecut probe haioase îngemănându-se astfel seriozitatea întrecerii, cu râsul și voia-bună. Câștigătorii au primit premii dulci pe care, desigur, le-au împărțit cu toată lumea. După jocul în aer liber, am săvârșit împreună cu tinerii Paraclisul Maicii Domnului, după care copiii au mers pe rând să se spovedească, urmând ca vineri dimineața, la Praznicul Nașterii Maicii Domnului, în cadrul Sfintei Liturghii să meargă la împărtăşit. În ultima seara a fost aprins și nelipsitul foc de tabără în jurul căruia, acompaniați de duioasele acorduri de chitară, copiii au cântat clasicele melodii folk care au reușit să întețească și flăcările prieteniei. Dimineața de dinaintea plecării spre casă, pregătiți duhovnicește, ne-am îndreptat pașii spre Sfânta Biserică, ajungând să trăim o frumoasă comuniune împărtășindu-ne cu toții din același potir”, ne-a mai spus pr. Flaviu-Gabriel Fleșer.