Tabăra naţională „Tradiţie şi noutate“ la Durău

Data: 29 August 2016

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a organizat în perioada 22-27 august 2016, la iniţiativa Patriarhiei Române şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, o tabără naţională pentru tineri. Evenimentul a fost găzduit de Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ de la Durău.

Celor 43 de tineri din toate eparhiile ţării noastre li s-a oferit ocazia de a medita, a dialoga şi de a dezbate pe marginea temei propuse: „Despre prietenie sau cum să nu călătorim singuri“. Invitaţi la reflecţie, participanţii au descoperit singuri cât este de necesar să avem prieteni, să comunicăm bine şi eficient şi să nu călătorim singuri în această viaţă. Tânărul creştin, îmbarcat prin Taina Sfântului Botez în Corabia-Biserică, este invitat să nu o părăsească şi, totodată, să ajute la bunul mers al Ambarcaţiunii, să participe la ridicarea velelor pentru ca Duhul Sfânt să sufle în ele şi astfel să ne putem purta viaţa peste valurile adesea învolburate ale societăţii în care trăim.

Fiecare zi a întâlnirii a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pentru ca ziua să capete lumină şi putere. Dialogul cu Dumnezeu din timpul slujbelor te ajută, surprinzător, să te întâlneşti cu tine însuţi.

Ziua de miercuri a fost una plină de informaţii şi de problematizări căci tinerii au avut şansa întâlnirii a doi traineri minunaţi, soţ şi soţie, Cristian şi Cristina Neguţ. Pe parcursul a câteva ore aceştia au iniţiat participanţii în tainele leadership-ului şi a metodelor comunicării. Tinerii au fost încurajaţi să se dezvolte, să viseze şi să îndrăznească să-şi îndeplinească şi cele mai cutezătoare şi înalte aspiraţii. Seara am vizionat împreună filmul The way back, un film ce prezintă călătoria eliberatoare a câtorva deţinuţi ce evadează în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dintr-un lagăr rusesc. În dimineaţa zilei de joi, după Sfânta Liturghie, s-a purces la o probă practică; escaladarea Muntelui Ceahlău pentru a vizita Mănăstirea Schimbării la Faţă şi a cuceri Vârful Toaca. Au fost 20 de kilometri de potecă, de comuniune, de efort şi de depăşire de sine. Tinerii de astăzi, majoritatea crescuţi la oraş, sunt obişnuiţi să urce cu liftul. A fost o concretizare a ceea ce s-a învăţat în cele aproape trei zile de curs. Urcuşul a ajutat mult la cunoaşterea reciprocă şi la legarea de prietenii.

Părinţii moderatori ce au fost în permanenţă lângă noi, părintele Nicodim Petre, pr. Ioan Puiu şi pr. Petru Ceobanu, ne-au acompaniat şi ne-au ajutat să înţelegem cât este de folositor să nu trăim izolaţi, în afara Corabiei. Temele lansate ne-au făcut să mărturisim că încă nu înţelegem cum se cuvine termenul de Biserică. Am răspuns în grupurile de dialog la întrebări precum: Ce aşteaptă tinerii de la Biserică? Ce oferă tinerii Bisericii? Cum îi invităm pe tinerii ce nu sunt foarte aproape de Biserică să înveţe să călătorească cu Hristos? 

Finalul taberei a adus acea tristeţe pe care o trăim atunci când ne despărţim de cei dragi din familie, căci la Durău a început să se instaleze între noi sentimentul de „acasă“, de „familie“. Tineri din Sălaj sau Craiova, Suceava sau Giurgiu, Severin, Tulcea sau Chişinău, cu toţii ne-am simţit una, cu toţii purtam aceeaşi cruciuliţă la gât. Niciunde nu am găsit căldura şi bucuria de a fi creştin, aşa cum am găsit-o, spre surprinderea mea, aici la Durău, a mărturisit unul dintre tineri. Ospitalitatea preoţilor, a maicilor şi prietenia voastră îmi vor rămâne în suflet toată viaţa, a spus şi Roxana, venită din Episcopia Devei şi Hunedoarei.

În ultimele sesiuni de lucru, tinerii au gândit activităţi şi proiecte prin care doresc să-i invite pe toţi colegii şi prietenii lor de acasă să-şi însoţească viaţa cu Hristos.

Ne-am despărţit cu gândul că ne vom revedea la Bucureşti în 1-4 septembrie 2016 la Întâlnirea internaţională a tinerilor. (Alexandra Teodora Concită, cl. a XII-a, Episcopia Huşilor)