Tabără parohială pentru 50 de copii din Braniștea, Bistrița-Năsăud
Copiii și adolescenții din Parohia Braniștea, judeţul Bistrița-Năsăud, au participat între 20-22 aprilie la o tabără parohială de week-end. 13 tineri voluntari de la Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi Români (ATOR) și „Clujul pentru Viață” au organizat un program de activităţi educative și religioase, după modelul taberelor de vară.
La tabăra de la Braniștea, peste 50 de participanţi, copii şi tineri, s-au bucurat de jocuri de grup interactive, ateliere diversificate, concursul antrenant pe echipe Marele Joc şi cântece la chitară, precum şi de prezentări tematice religioase, vizionarea unui film educativ și rugăciune în comun.
„În urma parteneriatului încheiat cu Valeria Săplăcan, directorul Școlii Gimnaziale din Braniștea, programul a început vineri dimineață, în cadrul programului <Școlii Altfel>, cu mai multe jocuri de grup pentru a iniția interacțiuni pozitive, dinamice și destinse între participanți și voluntari. Apoi, adolescenții au avut prilejul să afle de la reprezentantul Asociației <Clujul pentru Viață>, Iustina Oprescu, informații de actualitate din Campania <Vreau să aflu> despre castitate, bolile cu transmitere sexuală, sprijinul oferit tinerelor însărcinate care sunt vulnerabile la avort, procesul concepției și responsabilitatea tinerilor”, a spus Radu Copil, coordonatorul activităţilor, al Departamentului de Tineret a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi al ATCOR Cluj.
Copiii au avut parte, în acest timp, de vizionarea unui film educativ intitulat „Circul Fluture”, pe baza căruia au tras concluzii privind comportamentul lor la școală, în relația cu colegii și prietenii. La amiază, directorul Valeria Săplăcan a organizat prânzul elevilor și voluntarilor pentru a putea continua până seara programul educativ la școală.
La ateliere, participanții au învățat tehnici de autoapărare, să litografieze icoane, să împletească brățări și cruciulițe, să tragă cu arcul și să confecționeze din hârtie pungi colorate și decorate pentru cadouri.
Concursul pe echipe „Marele Joc” a necesitat muncă în echipă pentru a face față diverselor probe pregătite de voluntari: mimă, cultură generală și religioasă, pânza de păianjen, sarcini sportive, labirintul și gardul electric. Seara de vineri s-a încheiat cu muzică la și cu lansarea de lampioane în văzduh pentru fiecare echipă concurentă la Marele Joc (numit și Exatlon Braniștea), conform celor precizate de Radu Copil. După o zi cu opt ore de activități pentru copii, voluntarii au fost așteptați pe terenul sintetic din localitate pentru mai multe reprize de volei cu tinerii și adulții iubitori de sport.
Sâmbătă, programul a început la biserică cu rugăciunile de dimineață citite de copii și adolescenți și cu o prezentare practică a Tainei Spovedaniei și Împărtășaniei. Apoi, în timp ce copiii care au dorit s-au spovedit la părintele Adrian Bejan, restul participanţilor au cântat cântece acompaniate la chitară și au participat la concursuri cu întrebări pe teme religioase.
Programul cu jocuri de grup a fost continuat, apoi, la școală. Gulașul la ceaun oferit de enoriașii parohiei a fost un prilej de bucurie pentru toți mesenii. A urmat runda a doua de ateliere, la care s-a adăugat și un atelier de limbaj mimico-gestual. Programul de sâmbătă s-a încheiat cu o partidă de fotbal, jocuri de grup și cântece la chitară. O parte dintre copii au continuat apoi joaca alături de voluntari la terenul de volei.
Duminică, voluntarii și copiii au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit. După prânzul oferit de parohie la școală, tabăra a continuat cu jocuri de grup, iar la sfârșit cu cântece la chitară. Voluntarii au dăruit elevilor câte o carte pe teme religioase specifice vârstei fiecăruia.
Participanții au completat chestionarele de evaluare a programului de tabără și şi-au arătat recunoştinţa pentru voluntarii care le-au făcut o „Tabără de poveste”.
„Mulțumim gazdelor noastre bune, părintelui Adrian Bejan și doamna preoteasă Simona, doamnei directoare Valeria Săplăcan, domnului viceprimar Cornel Vasile Săsărman și domnului Nicolae Mureșan pentru ospitalitate și bucuria cu care ne-au primit în mijlocul lor”, a precizat Radu Copil, coordonatorul activităţilor, al Departamentului de Tineret a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi al ATCOR Cluj.
Printre impresiile culese de la participanţi: „Cel mai mult mi-au plăcut discuțiile tematice cu Iustina. Astfel de activități ne apropie mult, mici și mari, am petrecut cu toții zile frumoase împreună. A fost o experiență frumoasă pentru toți, copiii s-au simțit bine, iar noi, cei mai mari, am învățat despre răbdare și bunătate. Mi-ar plăcea să fiu mai aproape de voi, voluntarii. Țineți-o tot așa cu taberele, că le faceți bine. Sunteți minunați!”; „Mi-au plăcut jocurile că au fost distractive, iar atelierele m-au surprins. Lansarea de lampioane a fost minunată! Să mai organizați astfel de tabere. Vă mulțumim!”; „Mie mi-au plăcut cel mai mult atelierele și concursul pe echipe Marele Joc. Aș vrea să se mai organizeze astfel de activități deoarece mi-a plăcut foarte mult tot programul de tabără. Voluntarii sunt foarte drăguți și de treabă. Continuați să faceți tabere, că sunteți buni. Să rămâneți la fel. Sunteți de nota 10!”.
Proiectul de tabere misionare de week-end a fost iniţiat în anul 2014 de Asociaţiile studenţilor şi tinerilor creştini ortodocşi din Cluj. „Proiectul a fost bine primit în diverse parohii din cadrul Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului şi are ca scop să aducă în mijlocul parohiilor de la sate programul antrenant de activități și atmosfera prietenoasă a unei tabere, oferind copiilor și adolescenților posibilitatea de a beneficia gratuit de experienţe generatoare de schimbări pozitive specifice taberelor și programelor desfășurate vreme de cel puțin o zi de activități. Anul acesta au fost organizate până în prezent şase zile de activități în diferite comunități și două tabere parohiale de weekend”, a precizat Radu Copil, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.