Tabără pentru copii și adolescenți la Coveș, Sibiu
Protopopiatul Agnita, județul Sibiu, a organizat o primă ediție a taberei de vară pentru copii și adolescenți, eveniment care a avut loc în Parohia Coveș, 4în perioada 26-29 iulie.
Au participat 25 de copii și adolescenți din județul Sibiu, cu vârste cuprinse între 13-18 ani. Cazarea participanților a fost făcută la casa parohială din Coveș, iar atelierele și masa au fost organizate în anexa din curtea bisericii parohiale. Evenimentul care s-a derulat pe o perioadă de patru zile a avut drept scop principal scoaterea în evidență a locurilor și obiectivelor, respectiv monumentelor istorice încărcate de spiritualitate și jertfă, precum și deprinderea pictării de icoane pe sticlă, și de însușire a câtorva abilități meșteșugărești (cusături pe etamină, decorare de obiecte etc.).
Participanții au primit tricouri personalizate, apă și o gustare, iar după jocul de cunoaștere reciprocă, au pornit într-o drumeție pe biciclete de la Coveș spre satul Apoș, pe drumul forestier ce leagă cele două localități. Acolo, cu toții s-au bucurat de o plimbare pe cai la centrul de echitație Villa Abbatis, unde l-au avut gazdă pe Mihai Barbu - un patriot și iubitor de frumos. Tinerii au primit un prânz cu bucate tradiționale. Tot în această localitate participanții au admirat colecția impresionantă a unui localnic iubitor de tradiție și folclor, au vizitat fabrica de țigle unde au văzut modul de realizare al acestora, prin metode vechi de peste 300 de ani. Prima zi s-a încheiat cu voie bună, jocuri, rugăciunea de seară, cină și film.
A doua zi de tabără a început cu rugăciunile de dimineață, apoi au avut loc atelierele de pictură de icoane pe sticlă, meșteșugărie (cusături pe etamină, decorare de obiecte și pictură pe diverse forme de ghips), jocuri - unul dintre acestea a constat în dezvoltarea comunicării în echipă - copiii au căutat în întregul sat indicii care să-i conducă la marele premiu. Coordonatorii atelierelor au fost preoteasa Andra Iancu, Mihaela Barbu, Marius Fărcaș și Lucia Neamțu și parohul. Ziua s-a încheiat cu un program de karaoke, format din cântece patriotice și alte genuri de muzică.
În a treia zi, copii au vizitat o altă localitate de pe Valea Hârtibaciului, Săsăuș, deosebită prin cultură, istorie și spiritualitate specifice identității poporului român. De la bisericuța cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (prima operă a fraților Grecu, până la „Ne-a acoperit pământul lui Dumnezeu” - locul în care au poposit soldații români în Primul Război Mondial (așa cum relatează romancierul Camil Petrescu în opera „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”), cu toți au fost impresionați de lecția de demnitate și de jertfa înaintașilor.
Apoi, au avut loc jocuri și copiii au luat masa. Gazda și ghidul din acest sat, ai cărui localnicii, în trecut, au avut o relație deosebită cu părintele Arsenie Boca, a fost Gheorghe Donu, fiu al satului. Seara s-a încheiat cu vecernie, cina și focul de tabără, în jurul căruia s-au cântat cântece patriotice.
În a patra zi, copii au participat la Sfânta Liturghie, iar după slujbă, protopopul de Agnita, Mihai Naicu, a transmis comunității din biserică arhiereasca binecuvântare a IPS Mitropolit Laurențiu pentru organizarea taberei, apoi, împreună cu preotul și preoteasa, organizatorii taberei, a înmânat copiilor și adolescenților participanți premii care au constat în diplome, cărți și medalii cu motive ale anului centenar. A urmat un program artistic de cântece patriotice și o expoziție de lucrări realizate în cadrul atelierelor desfășurate în tabără. Participanții, înainte de plecare au fost invitați la masă, unde, după prânz, au primit și tort.
Copiii și adolescenții au adresat mulțumiri organizatorilor și sponsorilor, printre care: protopopul Mihai Naicu, Primăriei Agnita, Centrului de echitație Villa Abbatis - Mihai Barbu, Restaurantului „La Prut” Agnita, Patiseriei „Valencia”, părintelui Rareș Dușescu și preotesei Iuliana Dușescu de la Parohia Ghijasa de Sus, părintelui Marius Briscan, de la Parohia Vecerd, lui Gheorghe Donu și Marius Halmaghi, tinerilor Lucia Neamțu și Marius Fărcaș, Mihaelei Barbu, Doinei Părău, Mioarei Cioca, Ionelei Mititel și Mihaelei Bortiș, Ion Gheorghe și Ghițucă Făcălău, și familiilor celor care s-au implicat în desfășurarea programului, credincioșilor din parohie pentru aprovizionarea bucătăriei cu produse de țară, Consiliului și Comitetului parohiale și tuturor celor care au dat o mână de ajutor. „Aș fi vrut ca tabăra de la Coveș să dureze nu patru zile, ci două luni”, ne-a spus unul dintre participanții la tabără, în vârstă de 14 ani. (Pr. Andrei Iancu)