Tabără pentru tineri cu dizabilități, la Parohia Bartolomeu Nord, Braşov
În perioada 1-8 august, a avut loc la Parohia Bartolomeu Nord din Braşov o nouă ediţie a Taberei dedicate tinerilor cu dizabilităţi, organizată în parteneriat cu Asociaţia „Down Plus” din Bucureşti şi Asociaţia Social Culturală „Suflet Transilvan”. Tinerii au participat la Sfânta Liturghie, la ateliere de creație, excursii, la activități de sport în sală şi în aer liber, precum și la un spectacol.
La tabără au participat 40 de persoane, tineri cu Sindrom Down şi autism alături de însoţitorii lor, voluntari, personal medical şi asistenţi sociali. Tabăra pentru tinerii cu dizabilități a fost găzduită de Parohia Bartolomeu Nord din Brașov.
„În cadrul acestei tabere am avut ca obiective dezvoltarea abilităților necesare pentru ca o persoană cu dizabilități să poată avea grijă singură de ea. Pentru a putea ajunge la acest rezultat, am avut în program ateliere de creație, am făcut sport, am participat la slujbe, am făcut drumeții, am petrecut timp împreună și, bineînțeles, ne-am distrat!”, ne-a transmis Georgeta Bucur, preşedintele Asociaţiei „Down Plus” din București.
„Tabăra a avut activităţi diverse, adaptate nevoilor acestor tineri. Momentul cel mai frumos a fost participarea la Sfânta Liturghie, când le-am arătat cum se săvârşeşte Sfânta Proscomidie. Am avut diverse ateliere, unde s-a lucrat cu piele, cu lut şi lemn. S-au realizat diverse obiecte, care au fost prezentate într-o expoziţie: gentuţe din piele, huse pentru telefon, opinci, mici tablouri, felicitări, căni din lut şi linguri de lemn pictate şi altele. Am fost în mai multe excursii, am făcut sport în sală şi în aer liber şi am luat parte la un spectacol. Credem că şi această ediţie a fost o experienţă importantă pentru aceşti tineri inimoşi, dar în acelaşi timp, şi o lecţie de viaţă pentru noi”, ne-a spus părintele Costin Butnar, președintele Asociației „Suflet Transilvan”.
Asociația Social-Culturală „Suflet Transilvan” a organizat și în anii precedenți tabere pentru tineri cu dizabilități. Anul trecut, tabăra a cuprins trei ateliere, de sculptură, piele şi lut, conduse de meşteri populari, excursii, jocuri, spectacole de muzică şi dans. De asemenea, fiind o tabără organizată în parteneriat cu Biserica Ortodoxă, participanţii au beneficiat de programul de rugăciune şi de scurte meditaţii şi lecţii de istorie a Transilvaniei.