Tabăra „Spre înălţimea credinţei în Munţii Maramureşului”
Tabăra „Spre înălţimea credinţei în Munţii Maramureşului”, ediţia a II-a, s-a desfăşurat în acest an la Centrul de informare Paltin – Crasna Vişeului, pe parcursul a trei serii care au debutat pe 29 iunie. În tabără au participat 75 de elevi care s-au evidenţiat la concursurile şi olimpiadele şcolare cu specific religios.
Tabăra este un rezultat al parteneriatului cu Administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului, Protopopiatul Vişeu, prin Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Vişeu, în strânsă colaborare cu Cercul Pedagogic al profesorilor de religie Vişeu – Borşa – Valea Izei. Tabăra pentru elevii care s-au evidenţiat la concursurile şi olimpiadele şcolare cu specific religios a fost organizată pentru tineri cu vârsta între 12-18 ani, la Centrul de Cercetare și Informare Paltinu – Crasna Vișeului. 75 de elevi din Protopopiatul Vişeu, însoţiţi de preoţi, profesori, psihologi şi specialişti ai Parcului Natural Munţii Maramureşului, au participat în cele trei serii la această tabără.
În cadrul taberei s-au desfăşurat mai multe activităţi. Copiii au participat la atelierul de pictură pe sticlă - ediţia din acest an fiind dedicată Anului comemorativ „Sfântul Ioan Gură de Aur” -, la atelierul de literatură - în cadrul unui parteneriat cu CDI al Liceului Petrova -, la un atelier de „bel canto”, la convorbiri duhovniceşti cu preoţi, teologi, specialişti ai Parcului Natural, la drumeţii montane, jocuri şi concursuri.
Pe parcursul celor trei serii ale taberei, au participat ca invitaţi: teologul Ioan Florin Muntean din Botiza, pr. Dan Ioan Sidău din Parohia „Sfântul Nicolae” Glod, Protopopiatul Sighet, pr. Dumitru Iuga din Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - Săliştea de Sus - Centru, pr. Marcel Oprişan de la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” - Hera, pr. Măgdău Daniel de la Parohia „Sfânta Treime” - Şieu, pr. Brici Alexandru Victor de la Parohia „Sfinţii Arhangheli” - Leordina, ing. Ilie Năsui, epitrop la Biserica „Sfântul Nicolae” - Vişeu de Sus, Timur Chiş, preşedinte al Asociaţiei „Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş”. Ca invitat de onoare a participat Horia Grosu, teolog şi responsabil de relaţia cu comunităţile şi educaţia ecologică, purtător de cuvânt al Parcului Natural al Munţilor Maramureşului. Profesorii coordonatori şi protopopul Mihai Chira al Vişeului s-au îngrijit ca activităţile din tabără să se desfăşoare în condiţii cât mai prielnice.
„Am putut să învăţăm ceva nou”
La final, elevii au realizat un eseu, în care au povestit despre tabăra petrecută în Munţii Maramureşului.
„Această tabără a fost una dintre cele mai frumoase tabere la care am participat. Nu m-am aşteptat să fie aşa de distractivă şi mai ales nu m-am aşteptat să învăţ aşa de multe lucruri de la oameni aşa de înţelepti, sau cum îi numim, oamenii aleşi de Dumnezeu. M-a impresionat faptul că toate întrebările mele şi-au găsit un răspuns, un răspuns care m-a făcut să văd lumea altfel, să văd oamenii cu alţi ochi, dacă se poate spune, cu ochii minţii. A fost o tabără deosebită, la care am avut şansa să particip, în care mi-am făcut prieteni noi şi la care am învăţat să-L preţuiesc cu adevărat pe Dumnezeu, am învăţat că iertarea este cea mai înţeleaptă metodă şi că iubirea este cea mai bună armă, iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de toţi cei din jur. A fost o tabără cu adevărat minunată, de unde toţi am putut să învăţăm ceva nou, ceva ce o să ne ajute acum sau pe viitor„, a menţionat Andreea Chiş, clasa a IX-a Liceul „Dragoş Vodă” - Sighet.
„Trei învăţături din tabără: Să îţi trăieşti viaţa ca şi când azi va fi ultima ta zi şi nu vei mai avea timp pentru pocăinţă. Nu toate pe care le facem ne sunt folositoare şi de aceea trebuie să avem discernământ când dorim să întreprindem ceva. Dumnezeu nu se află în afara noastră, undeva departe. El se naşte în noi din dragoste şi se află în fiecare dintre noi. Acolo este casa lui. Dumnezeu este dragoste”, a arătat Diana Steţco, clasa a IX-a, Liceul Borşa.