Tabere de vară ale lunii august în satele transilvănene și bănățene
Ca în fiecare an, numeroase sunt școlile de vară și taberele organizate de Biserică pentru copii în foarte multe dintre parohii, iar anul acesta, pe lângă activități și programe specifice, au fost puse în evidență în mod deosebit valorile și frumusețile satului românesc tradițional.
Din data de 5 august, în Parohia Ortodoxă Huedin II, a fost demarat proiectul catehetic „O săptămână în tinda Bisericii”, coordonat de părintele Petrovici Tudor, împreună cu tineri voluntari ai parohiei.
Copilărie, joc şi bucurie, la Huedin
Acest proiect s-a desfăşurat pe perioada 05-10 august 2019 şi a oferit copiilor jocuri interactive, de cunoaştere şi recreative, ateliere de creaţie, în care să înveţe să decoreze semne de carte, cu ajutorul cusăturii tradiţionale în cruce, ateliere în care se va deprinde sau consolida tehnica quilling, ateliere în care se vor prezenta modalităţi de ornat sticle, acestea având ca finalitate, realizarea unei expoziţii în data de 15 august. Produsele realizate vor fi oferite în dar celor care poartă numele Împărătesei cerurilor, Fecioara Maria, în ziua marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, s-a avut în vedere, însuşirea de către copiii şi tinerii participanţi la proiectul catehetic, a unor pricesne închinate Maicii Domnului, pentru a fi prezentate membrilor comunităţii în cadrul concertului de pricesne din ziua praznicului mai sus amintit.
Partea de cateheză a proiectului a vizat surprinderea şi evidenţierea unor trăsături morale şi ale unor virtuţi creştine, care reies din poveşti atent selecţionate pentru a servi scopului propus. Poveştile au fost citite, dar au avut şi un suport vizual, pentru internalizarea mai profundă a mesajului transmis.
În proiect sunt implicaţi tineri din toate cele trei parohii ale orașului Huedin, care se implică nu doar în activităţi catehetice, ci şi în viaţa liturgică a Bisericii, fiind împreună slujitori la Paraclisul Maicii Domnului, săvârşit în serile postului Adormirii Preacuratei Fecioare.
Pentru diversificarea activităţilor de joc, a atelierelor şi a abordării subiectelor religioase au fost antrenate mai multe persoane, teologi şi voluntari, care vor avea statutul de invitat surpriză al zilei.
Tabără la Poiana Mărului
În perioada 7-9 august, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în satul Poiana Mărului a avut loc cea de-a 11-a tabără derulată prin programul „Tabăra din Inima Satului”, de către Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul de tineret.
Participanți la această tabără au fost un număr de 25 copii și tineri proveniți din mai multe sate ale regiunii Văii Bistrei, respectiv din localitățile: Zăvoi, Valea Bistrei, Măru și Măgura. Astfel, timp de trei zile, cei 25 de copii și tineri s-au bucurat de un timp al vacanței de vară petrecut altfel, datorită prezenței voluntarilor proveniți din mai multe zone ale Banatului de Munte, care au organizat și desfășurat numeroase activități cu și pentru copiii și tinerii participanți. Printre activitățile organizate în tabăra de la Poiana Mărului, se numără și de această dată atelierele de dezvoltare personală și de comunicare, coordonate de către prof. Georgiana Ciucur și George Lăpădat, atelierele artistice și serile tematice, coordonate și desfășurate de către tinerii voluntari.
O mare parte a activităților acestei tabere au fost desfășurate în incinta Mănăstirii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului unde părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului și duhovnicul așezământului i-a primit cu brațele deschise pe tinerii participanți, susținând convorbiri duhovnicești și derulând activități de lucru în echipă împreună cu cei prezenți.
Ultima zi a taberei a fost marcată de festivitatea de încheiere a taberei, în cadrul căreia participanții, voluntarii, dar și autoritățile locale care au făcut posibilă organizarea acestei tabere la Poiana Mărului au asistat la săvârșirea slujbei de Te Deum, oficiată în biserica Mănăstirii, la finalul căreia toți cei prezenți au primit diplome și daruri din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La finalul taberei, tinerii și copiii participanți la TDIS Poiana Mărului s-au bucurat de o drumeție până la Pensiunea „Ana” din localitatea Marga, unde au vizionat o frumoasă și inedită piesă de teatru, un one-woman show, interpretat de către actrița Ioana Picoș, invitată în cadrul Școlii de Vară „Credința Altfel”, desfășurată la Marga în perioada 4-10 august.
Cea de-a 11-a tabără desfășurată prin proiectul „Tabăra din Inima Satului” a însemnat pentru copiii și tinerii aflați timp de trei zile la Poiana Mărului un timp de vacanță altfel, dar și un prilej deosebit prin care aceștia au putut să cunoască și să se apropie de viața și tinerețea cu Hristos, lucru pe care acest proiect își dorește să îl transmită tuturor celor care au gustat și gustă din el, rămânând cu bucuria și amintirea unor zile de neuitat în inima satului care este Biserica.
Jocurile Copilăriei la Boarta, Sibiu
Luna august a adus o nouă ediţie a „Jocurilor Copilăriei în preajma Sfintei Mării”, în Parohia Boarta, județul Sibiu. Vineri, 9 august, s-a desfăşurat Campionatul de fotbal al elevilor creştini ortodocşi, în colaborare cu Parohia Buia, reprezentată de preotul Ovidiu Oprea.
După mottoul „Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu!”, copiii au participat la slujba Paraclisului Maicii Domnului oficiată în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” de preoţii George Ghincea şi Ovidiu Oprea. Apoi, copiii au mers la terenul de fotbal din localitate unde au jucat un meci de fotbal.
La final, s-au acordat premii şi s-au legat prietenii. Activitatea s-a încheiat cu o masă oferită de gazdă.
La următoarele ediţii, copiii din cele două parohii şi-au propus să realizeze mai multe drumeţii în împrejurimile satelor.
Inima satului Moniom – loc al bucuriei
Deși activitățile cu copiii și tinerii sunt un lucru obișnuit în micuța comunitate a satului Moniom, din vecinătatea Reșiței, totuși, cele 5 zile de tabără, din perioada 17-21 august, au animat în chip deosebit întregul sat, care s-a bucurat deplin de această nouă oportunitate pe care Biserica a oferit-o tinerei generații.
Implicarea comunității parohiale a fost una deosebită, nu doar în plan organizatoric, ci și prin faptul că nu mai puțin de 18 familii din sat au găzduit peste 30 beneficiari și voluntari ai taberei, sosiți din Reșița și din mai multe localități ale județului.
Bucuria celor 50 de copii participanți, alături de cei 25 de tineri voluntari de la ATOR Banatul de Munte a fost deplină, pentru că programul taberei le-a oferit șansa unei apropieri reale de Dumnezeu și a unor frumoase prietenii. Cele mai frumoase momente ale taberei au fost, în accepțiunea multora dintre copii, momentele petrecute în biserică, la Sfânta Liturghie, la rugăciunile de dimineață și de seară, ori la dialogurile duhovnicești purtate liber și pe înțelesul lor, cu părintele paroh. Un alt punct important de atracție l-au constituit atelierele de creație artistică, care au oferit posibilitatea copiilor să experimenteze îndeletniciri specifice satului românesc de altă dată. Astfel, în ziua dedicată atelierelor artistice, copiii au avut ocazia să participe la atelierul de sculptură în lemn – coordonat de sculptorul bănățean George Molin, la cel de cusut, de pictură pe piatră, sau la cel de dans de societate. Entuziasmul și calitatea lucrărilor realizate de copii au arătat încă o dată nevoia ca micile talente să fie descoperite și șlefuite, pentru ca talanții primiți de fiecare copil să fie înmulțiți în direcția potrivită.
Serile tematice au oferit de asemenea posibilitatea copiilor să exerseze și să etaleze zestrea înaintașilor, dar și propriile abilități și calități artistice. Zestrea înaintașilor a fost, ca de fiecare dată la Moniom, prezentată într-o manieră cu totul originală, la loc de cinste fiind și de această dată Jocul Călușarului – dans specific satului, alături de portul popular, cântecele și poeziile în grai prezentate cu măiestrie de copii și voluntari, deopotrivă. Seara de talente artistice, concursurile sportive și activitățile pe echipe au oferit fiecărui copil posibilitatea să-și prezinte abilitățile pe diferite planuri, atât la nivel individual, cât și în cadrul grupului.
Nu au lipsit, desigur, nici atelierele de dezvoltare personală și de educație pentru viață, care au adus în atenția participanților probleme acute cu care se confruntă tinerii din zilele noastre, dar și modalități concrete de gestionare a diferitelor situații care pot apărea în adolescență, datorită anturajelor și a pericolelor existente în societatea actuală. Un rol important în cadrul acestor ateliere l-au avut, și de această dată, formatorii și voluntarii Centrului de tineret Moniom, care au acumulat deja multă experiență în abordarea acestor probleme.
Drumețiile în natură, baia la piscină și jocurile în aer liber au constituit, evident, excelente prilejuri de socializare și relaxare, binemeritate de către copii și voluntari, deopotrivă.
Focul de tabără a fost, de asemenea, un punct important al taberei, nu doar pentru că atmosfera creată de voluntari a fost cu totul specială, ci și pentru că a adunat în jurul său o mare parte din comunitate, inclusiv familiile copiilor, din sat, dar și din municipiul Reșița. Comunitatea de la Moniom s-a alăturat numeroasei echipe de voluntari și a creat cu adevărat o atmosferă de comuniune și de sărbătoare în sat. De altfel, în fiecare seară a taberei, prezența credincioșilor din Moniom, dar și din Reșița, a fost una consistentă, aceștia identificându-se pe deplin cu atmosfera taberei din inima satului Moniom.
Tabăra s-a încheiat în același fel în care a început și în același loc – biserica parohială ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Copiii au primit diplome și daruri trimise de către Preasfințitul Părinte Lucian – cu a cărui binecuvântarea și susținere directă se desfășoară toate taberele din satele eparhiei –, iar cei care au sprijinit organizarea taberei au primit binemeritate diplome de mulțumire.
„Tabăra de la Moniom a fost cea mai mare dintre taberele organizate în acest an în cadrul programului TDIS, atât ca număr de beneficiari și de voluntari, dar și ca impact pe care l-a avut în comunitate. La finalul acestui impresionant maraton duhovnicesc, care a animat în chip deosebit comunitatea noastră, nu pot decât să Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a făcut posibil acest lucru dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea și sprijinirea acestui important eveniment. Un cuvânt special de mulțumire doresc să aduc voluntarilor TDIS, care au depus un efort uriaș, iar urmările acestei jertfe a lor sunt convins că se vor simți multă vreme de aici încolo în inimile copiilor și familiilor lor”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur, paroh la Moniom și coordonator al programului TDIS.
Tabăra din Inima Satului Moniom s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost sprijinită financiar de Asociația „Centrul de Tineret Moniom” și de oameni de bine din municipiul Reșița și s-a derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Școala Gimnazială numărul 9 Reșița.