Tabere pentru copii şi tineri, în Moldova

Un articol de: Constantin Ciofu - 08 Iulie 2019

Perioada vacanţei de vară reprezintă un bun prilej pentru Biserică de a le oferi programe de cateheză şi de recreere pentru copii. În perioada 1-7 iulie 2019, copiii din mai multe parohii ale Eparhiei Huşilor şi Eparhiei Romanului şi Bacăului au avut bucuria de a participa la şcoli de vară gratuite.

În perioada 1-5 iulie 2019, în comuna Fălciu din judeţul Vaslui, s-a desfăşurat a doua ediţie a Taberei „Copilărie şi credinţă”, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Aceasta a fost dedicată celor peste 220 de copii din parohiile Fălciu I, Fălciu II, Rânzeşti, Copăceana, Bozia, Bogdăneşti şi Odaia Bogdana din Protopopiatul Vaslui. Tabăra a fost organizată de Episcopia Huşilor, în parteneriat cu Asociaţia „JoyCamps Romania”, cu Primăria Fălciu şi cu parohiile din comuna Fălciu. Potrivit site-ului Eparhiei Huşilor, timp de cinci zile, copiii au avut parte de o minivacanţă în adevăratul sens al cuvântului. Aceştia au participat la atelierele de tir cu arcul, orientare în natură, teatru, bune maniere, muzică, dans, comunicare, spiritualitate ş.a. Fiecare zi a început şi s-a încheiat cu rugăciune, iar vineri, 5 iulie, la Sfânta Liturghie, toţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Prin activităţile, jocurile şi momentele petrecute cu animatorii voluntari ai Asociaţiei „JoyCamps Romania”, coordonaţi de Marian Rugină, participanţii au putut descoperi valorile credinţei ortodoxe, frumuseţea comuniunii şi importanţa educaţiei. În seara zilei de joi, 4 iulie, la focul de tabără, copiii şi tinerii participanţi l-au avut ca oaspete pe Părintele Episcop Ignatie. Ierarhul le-a oferit daruri şi a stat de vorbă cu fiecare grupă în parte. Tot pentru copii a fost pregătit şi un tort uriaş. „Tabăra de la Fălciu se doreşte a deveni o tradiţie frumoasă, o săptămână de cateheză dinamică, practică şi obiectivă, unde toţi tinerii se formează în duhul Evangheliei Domnului Hristos. Activităţile practice, distracţia şi spiritul ludic vin să întărească acest lucru şi să îl facă roditor şi cu efecte durabile în misiunea pastorală a preoţilor de aici”, a menţionat coordonatorul taberei, Marian Rugină. În după-amiaza zilei de vineri, 5 iulie, Preasfinţitul Părinte Ignatie, însoţit de părintele Vladimir Beregoi, consilier economic şi social-misionar al Eparhiei Huşilor, a vizitat Tabăra de vară organizată de Asociaţia „Myosotis” din Bârlad. De programul taberei au beneficiat 28 de copii cu dizabilităţi, din mediul rural şi din medii defavorizate. Prin diferite ateliere, jocuri şi activităţi antrenante, s-a urmărit dezvoltarea unor abilităţi specifice în rândul participanţilor. Ierarhul Huşilor le-a oferit daruri şi a petrecut un timp alături de copii.

„Biserica - sufletul satului meu”, la Luncani

În contextul Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), în perioada 1-4 iulie, în Parohia Luncani, Protopopiatul Bacău, s-a desfăşurat proiectul cultural-catehetic Şcoala de vară, ediţia a III-a, sub egida „Biserica - sufletul satului meu”. Acesta s-a derulat pentru 45 de elevi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, având aportul părintelui Costică Busuioc, protopop de Bacău, şi îndrumarea preotului Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului cultural al Centrului eparhial Roman. Tinerii au creat şi s-au recreat, au dezvoltat jocuri menite să-i dezvolte personal, fiind grupaţi pe ateliere în funcţie de vârstă, dorinţă şi aptitudinile fiecăruia (sculptură, pictură, muzică, limbi străine). Aceştia au fost călăuziţi cu grijă şi competenţă de buni profesionişti, preoţi, cadre didactice, părinţi, bunici şi voluntari. În cadrul aceloraşi activităţi, a fost desfăşurat şi programul catehetic eparhial „Cateheze în parohii”, prin proiectul catehetic „Satul între tradiţionalism şi urbanizare”. Părintele Vasile Gînju a povestit cu respect şi nostalgie crâmpeie din viaţa oamenilor buni, credincioşi şi gospodari ai satului Luncani de odinioară. Ieri, 7 iulie, toţi participanţii au luat parte la Sfânta Liturghie, s-au împărtăşit, iar la final, în prezenţa părinţilor şi bunicilor, au primit diplome şi premii de la preoţii parohiei.

Taberele Bisericii, o alternativă sănătoasă de socializare

În perioada 1-6 iulie 2019, în parohiile Huruieşti I, Huruieşti II, Prădaiş şi Urecheşti, Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău, s-a implementat programul parohial cultural-catehetic „Şcoala din vatra satului”, desfăşurat sub egida „Vacanţă în tinda bisericii”. De asemenea, a avut loc proiectul catehetic eparhial „Cateheze în parohii”, ediţia a V-a, organizat prin proiectul catehetic „Satul între tradiţionalism şi urbanizare”. Aproximativ 80 de copii au avut parte de o alternativă sănătoasă de socializare, dar şi de formare a personalităţii în cadrul Bisericii. Proiectele s-au derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin purtarea de grijă a părintelui Vasile Abageru, protopop de Sascut, şi prin implicarea preotului Virgil Chirilă, a preotului Constantin Untea, a preotului Constantin Păunoiu şi a preotului Gelu Fera. Au fost alături 20 de voluntari care i-au îndrumat pe copii spre înţelegerea faptului că petrecerea timpului liber poate fi un bun prilej de pregătire pentru viaţă. Activităţile desfăşurate au cuprins: pescuit, ateliere de pictură, jocuri de creaţie s.a., iar într-una din zile, copii au mers în pelerinaj la Mănăstirea „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti”. În ultima zi a săptămânii, copiii, însoţiţi de preoţi şi de voluntari, au plecat în excursie pe Valea Oltului. La aceste întâlniri, a fost prezent, din partea Protoieriei Sascut, părintele Gabriel Ciprian Albu, asistent social.