Tabere vocaționale pentru tineri, organizate la Oașa și Găbud

Data: 12 August 2019

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Mănăstirea Oașa și Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud a organizat în această perioadă două tabere vocaționale pentru tineri.

Conform informațiilor furnizate de către doamna prof. Carmen Mihaela Jinariu, la Mănăstirea Oașa s-a desfășurat tabăra de pictură religioasă intitulată „Școala de iconografie «Privire în adânc»” (31 iulie - 10 august). Sub conducerea părintelui ierom. Pantelimon Șușnea, a părintelui ierom. Teofil Bâra și a monahului Modest Moldovan, cei 10 tineri participanți au aprofundat tehnica picturii iconografice. Tabăra este la a V-a ediție, iar lucrările realizate în atelierul de la Oașa sunt prezente în expoziții și simpozioane de artă a icoanei din Viena, București, Ti­mișoara, Cluj-Napoca, Arad și Alba Iulia.

La Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud s-a desfășurat o tabără de muzică bizantină, aflată la a IV-a ediție, în perioada 3-11 august. Sub conducerea protopsaltului Claudiu Stuparu, membru al Grupului Psaltic „Nectarie Protopsaltul”, cei 50 de tineri par­ticipanți au aprofundat studiul glasurilor. În cadrul privegherilor și a slujbelor organizate la Mănăstire, ei au avut ocazia să aplice noțiunile teoretice în­vățate. În programul fiecărei zile de tabără au fost prevăzute exerciții de tehnică vocală susținute de doamna prof. Raluca-Edit Apolțan, iar începătorii au fost inițiați în studiul muzicii psaltice de către domnișoara Teodora Șpan, președinte al Orga­nizației Tinerilor din Sibiu. Marți, 6 august, în ziua Praznicului Schimbării la Față a Domnului, tinerii din tabără au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreas­fințitul Părinte Arhiepiscop Irineu la Mănăstirea Poșaga. (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei)