Taina Sfântului Maslu la spitalul din Oraviţa

Data: 17 Aprilie 2013

Marţi, 17 aprilie, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Taina Sfântului Maslu în incinta Spitalului Orăşenesc Oraviţa. La slujbă au participat autorităţi locale, conducerea spitalului, cadre medicale, pacienţi, precum şi un număr însemnat de credincioşi din localitate.

După slujbă, întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa rugăciunii pentru cei bolnavi şi despre datoria noastră de a ne ruga pentru semenii noştri.
 
„Ne-am bucurat de prezenţa multor credincioşi din localitate şi desigur, ca de fiecare dată, ne-am bucurat de frumoasa primire din partea conducerii spitalului, cu toţii rugându-se împreună cu noi la Taina Sfântului Maslu. În această perioadă deosebită a căinţei şi pocăinţei, în care Biserica ne îndeamnă la post şi rugăciune pentru a dobândi curăţirea sufletească, iată că şi prin Taina Sfântului Maslu ne pregătim pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trebuie, aşadar, să ne aducem aminte şi să-i pomenim pe fraţii noştri care se află pe patul de suferinţă în aziluri şi în spitale, aşa cum ne îndeamnă Mântuitorul nostru Iisus Hristos prin cuvântul Apostolului: «Rugaţi-vă unii pentru alţii şi purtaţi-vă sarcinile unii altora!» Şi anul acesta ne-am rugat pentru cei bolnavi, pentru cei aflaţi în suferinţă, îi purtăm în rugăciunile noastre şi Îl rugăm pe Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, pe Bunul Dumnezeu, să ne dăruiască vindecare de orice boală şi neputinţă“, a precizat Preasfinţitul Lucian. În incinta Spitalului Orăşenesc din Oraviţa, prin osteneala pr. Gelu Moldovan de la Parohia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ din localitate, cu ajutorul administraţiei locale şi al conducerii spitalului, s-a amenajat la sfârşitul anului trecut o capelă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“. 
 
În prezent, în lăcaşul de rugăciune se săvârşesc sfinte slujbe, în special Sfânta Liturghie, atât pentru cei internaţi în spital, cât şi pentru cadrele medicale, precum şi pentru personalul administrativ care îşi desfăşoară activitatea în unitatea sanitară. Capela a fost binecuvântată de către chiriarhul locului, Preasfinţitul Lucian, la data de 24 noiembrie 2012. La final, toţi cei prezenţi au primit din partea ierarhului iconiţe cu Sfânta Cruce. (Diac. Nicolae Codrea, Darius Herea)