Tânărul din Cetatea Petrodavei în Anul Centenar
„Tânărul din Petrodava” este un eveniment iniţiat şi organizat de către Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Piatra Neamţ, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ, şi se bucură de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Neamţ.
În luna septembrie, în perioada 21-23 septembrie, ne bucurăm de o a treia ediţie a acestui eveniment, organizat la Sala Polivalentă a municipiului Piatra Neamţ, unde sunt aşteptaţi 450 de tineri liceeni şi studenţi din toată Moldova, dar şi din afara graniţelor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, aceştia participând la seminarii, rugăciuni în comun, conferinţe şi activităţi sportive şi artistice. Întrunirea are ca temă principală: „Tinerii de astăzi - punte între veacuri de credinţă ortodoxă şi neam românesc”, prin care ne dorim să evidenţiem necesitatea de a face cunoscut tinerilor, şi nu numai lor, Adevărul şi valorile Evangheliei Domnului Hristos în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic în care sfinţii şi eroii au cunoscut valorile Ortodoxiei, au trăit tainele ei şi au învăţat curajul de a mărturisi valorile creştinismului chiar cu preţul vieţii lor. Iubirea de ţară şi neam românesc, odată cu tradiţiile şi valorile lor, unitatea de neam şi de credinţă, toate aceste virtuţi sunt puntea de legătură între veacuri, ca rol al tânărului de astăzi în cunoaşterea, păstrarea, apărarea şi transmiterea identităţii şi conştiinţei naţionale, a culturii şi spiritualităţii româneşti.
Întâlnirea aceasta este dedicată persoanelor cuprinse între vârstele 12-30 de ani, aici au posibilitatea de a primi nişte răspunsuri, de a asimila, dezbate şi schimba idei cu privire la experienţa lor. Toate acestea au un rol important în educarea personală, încurajarea mobilităţii acestora şi participarea la acţiunile civice ce implică prezenţa tinerilor. Invităm şi aşteptăm tinerii din municipiul nostru să se înscrie şi să participe, pe parcursul celor 3 zile, în număr cât mai mare la acest eveniment.
Aproximativ 450 de tineri participanţi la eveniment vor încerca să descopere din tainele mărturisirii, a jertfei şi trăirii ortodoxe descoperite la sfinţii şi eroii neamului românesc spre iniţiere, cunoaştere şi aprofundare în rândul tinerilor, a valorilor tradiţionale ale neamului, a unităţii de neam şi credinţă ortodoxă, a iubirii de ţară, a conştiinţei naţionale şi a culturii româneşti.
Tinerii îşi vor pune în valoare abilităţile şi valorile personale în cadrul grupurilor participante la eveniment cu ajutorul echipei multidisciplinare şi îşi vor îmbunătăţi abilităţile de comunicare în cadrul dialogurilor socio-educative cu tinerii participanţi la eveniment, dar şi între tineri şi adulţii - din interiorul grupului, dar şi din exteriorul acestuia - cu rol educativ şi formativ, prin implicarea în proiect a tuturor actorilor participanţi.
Activităţile descrise mai sus, în care tinerii se vor implica în mod direct, pe durata celor 3 zile de desfăşurare a evenimentului, vor fi monitorizate şi evaluate de către echipa multidisciplinară din cadrul proiectului, acţiuni ce vor fi concluzionate, prin rezultatele obţinute de tineri, în cuvântul de încheiere a ultimei zile a întrunirii.
Amintim aici doar câteva din oportunităţile pe care le poate oferi implementarea acestui proiect la nivel local şi aspectele legate de viabilitatea lui şi anume:
- deschide porţile oraşului pentru a-i primi şi găzdui pe tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 30 ani, din diverse oraşe şi sate ale regiunii Moldovei, cu preponderenţă din judeţul Neamţ;
- schimb de bune practici între tineri;
- implicarea în timpul liber, a adulţilor în viaţa tânărului;
- cunoaşterea, de către adulţi, mai aprofundată a nevoilor tinerilor şi a problemelor cu care se confruntă aceştia, cel puţin pe perioada derulării evenimentului;
- experienţa evenimentului care poate reprezenta pentru tânăr model de trăire în prezent şi viitor;
- proiecte viitoare care să răspundă la cerinţele tânărului de astăzi.