Târg al olarilor în Muzeul din Dumbrava Sibiului, vizitat de 14.695 de persoane
Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa”, organizat în perioada 18-23 iulie, a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară și a atras un număr de 14.695 de vizitatori. Au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova. Fabrica Interkeramik din Kecskemét, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 150 kilograme de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit Muzeul ASTRA cu voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului, conform unui comunicat transmis de Complexul Național Muzeal (CNM) ASTRA.
Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut, prin sublinierea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică. Manifestarea a avut în vedere stimularea dialogului între meşterii olari români, maghiari, moldoveni şi bulgari, în vederea abordării unei noi perspective în ceea ce priveşte respectarea autenticităţii produselor, precum şi animarea muzeului, oferirea către publicul vizitator a unui program cultural atractiv. S-a respectat originalitatea execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor.
La Târgul de ţară s-au organizat ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş, Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu şi Imbold-Teracota Mediaş, judeţul Sibiu, la care au participat un număr de 300 de copii şi adulţi. Acțiunile educaționale au vizat familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia au modelat lutul la roata olarului, au presat lutul în tipare sau au decorat vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor. În cadrul manifestării s-au realizat 40 de obiecte de ceramică la roata olarului, care vor fi arse în cuptorul din cadrul Muzeului ASTRA şi decorate de către participanţii de anul viitor. În cele trei zile s-au gătit aproape 170 kilograme de mâncare, care s-au preparat în vase de lut, pe vatră deschisă sau în cuptor.
„În contextul desemnării Sibiului «Regiune Gastronomică Europeană 2019», am considerat deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă. Astfel, olarii-bucătari au pregătit pentru public, în zilele de 21 şi 22 iulie, pentru degustare, preparate recuperate din Arhiva Muzeului ASTRA şi specifice Mărginimii Sibiului”, conform organizatorilor. Ediția de anul viitor va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul al XIX-lea, Zalău. Evenimentul a fost organizat sub egida Anului European al Patrimoniului, conform unui comunicat al CNM ASTRA.