Târg educaţional „Vocaţia ta!”

Data: 21 Iunie 2024

Târgul de oferte educaţionale „Vocația ta!”, ajuns la ediția a XXV-a, şi-a deschis porțile virtuale pe platforma www.toe.hubproedus.ro. Iniţiativa este derulată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin PROEDUS, sub coordonarea Direcţiei cultură, învăţământ, turism, şi oferă informaţii utile despre liceele şi şcolile profesionale din Capitală: medii de admitere, cifră de şcolarizare, activităţi curricu­lare şi extracurriculare, premii, burse, titluri obţinute etc. De asemenea, proiectul dispune de o hartă interactivă cu unităţile de învăţământ liceal repartizate pe sectoare, unde se pot vizualiza filmuleţe de prezentare. 

„Alegerea liceului sau a școlii profesionale este printre primele decizii majore pe care un tânăr le are de luat în viață, o decizie care va avea o influență semnificativă asupra viitorului său. Există un număr foarte mare de opțiuni și o mulțime de factori care trebuie luați în calcul, ceea ce poate deveni copleșitor pentru un adolescent”, spun iniţiatorii proiectului.

De aceea, organizatorii au realizat Târgul Educaţional virtual pentru ca, ulterior, elevii să facă alegerile cele mai potrivite, în concordanţă cu „abilităţile, aptitudinile şi posibilităţile personale”. 

Activităţile educaţionale oferite în cadrul programului se adresează nu doar elevilor, ci şi familiilor acestora: servicii de consiliere şi orientare vocaţională personalizate, adaptate nevoilor fiecărui elev, dosar personalizat pentru fiecare elev; identificarea aptitudinilor şi competenţelor prin intermediul chestionarelor şi testelor incluse în kitul oferit fiecărui elev; activităţi inovatoare, precum biblioteci vii, speed interview-uri psihopedagogice şi interacţiuni practice de tip „fast track to career”; evenimente speciale cu speakeri naţionali şi internaţionali, care vor împărtăşi din experienţa lor în diverse domenii de activitate; vizite la operatori economici şi la un târg de meserii şi oferte educaţionale, pentru a le oferi elevilor o perspectivă reală asupra diversităţii de opţiuni profesionale disponibile. (O. N.)