Târgul Olarilor, la a 50-a ediție în Piața Mare din Sibiu
În Piaţa Mare din Sibiu a avut loc, la acest sfârșit de săptămână, manifestarea „Târgul Olarilor”, aflată la cea de a 50-a ediție. Participanții au oferit publicului, în special copiilor, demonstrații la roata olarului şi ateliere de olărit. „Târgul Olarilor” este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu.
Timp de două zile, la început de septembrie, sibieni şi turişti participă la „Târgul Olarilor”, cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului contemporan care reuneşte anual peste 200 de meşteri din renumite centre de olărit din ţară. „Târgul Olarilor” îşi propune conservarea şi promovarea valorilor artei populare tradiţionale a olăritului, precum şi prezentarea preocupărilor meşterilor olari şi ceramişti de la an la an.
Astfel, la acest sfârșit de săptămână, la Sibiu a avut loc cea de a 50-a ediţie a Târgului Olarilor de la Sibiu, în Piaţa Mare a oraşului, manifestare care a reunit olari seniori, care au participat la acest eveniment încă de la primele ediţii, precum şi ateliere destinate copiilor pentru modelaj în lut şi pictat obiecte ceramice. Conform Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, Târgul Olarilor este cel mai longeviv eveniment al Sibiului cultural.
Meşterii olari au expus, spre vânzare, o gamă largă de produse decorative sau utilitare. De asemenea, pentru că din cadrul manifestării nu a lipsit roata olarului, publicul, și în special cei mai mici dintre vizitatori, au avut prilejul să urmărească demonstraţiile oferite de meşteri. Artişti ceramişti i-au îndrumat pe copiii să îşi descopere talentul și îndemânarea în cadrul unor ateliere creative.
Ediţia 2016 a „Târgului Olarilor” este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, evenimentele fiind finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu, Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu. Meşteri olari din întreaga ţară, reprezentanţi ai celor mai renumite centre de olărit din România, și-au expus produsele în Piaţa Mare din Sibiu recreând atmosfera de târg din secolul XVIII. Aproximativ 150 de meşteri din renumite centre de olărit din ţară - Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi, și-au prezentat creaţiile, oferind posibilitatea localnicilor şi turiştilor să se târguiască şi să cumpere oale, ulcele, vase decorative, farfurii şi căni din lut.