Târnosire de biserică în Arhiepiscopia Timișoarei

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 19 Septembrie 2023

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 17 septembrie, familia dr. Paul Stelică Mălăeștean și sutele de credincioși din Parohia Fibiș, județul Timiș, dar și din loca­litățile vecine, au trăit momente de bucurie duhovnicească. Cu binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Mitropolit Ioan, biserica ctitorită de binecredincioasa familie Mălăeștean a fost donată Arhiepiscopiei Timișoarei, fiind împodobită cu un frumos veșmânt pictural. 

La acest moment care amin­tește de daniile domnitorilor români de altădată, au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Preasfin­țitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Timi­șoarei, familia dr. Paul Stelică Mălăeș­tean, preoți din Adminis­tra­ția eparhială și din parohiile învecinate cu biserica nou-construită. 

După ce ctitorul a încredințat lăcașul de rugăciune chiriarhului bănățean, a avut loc slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În Sfânta Masă au fost așezate sfintele moaște și hrisovul de dona­ție, apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhi­erească. 

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a subliniat nevoia de a-L mărturisi pe Dumnezeu în fața oamenilor și de a asuma Crucea și urma lui Hristos în călătoria noastră spre patria de sus. 

La finalul slujbei, chiriarhul a mulțumit ctitorului și familiei sale pentru dragostea lor față de Dumnezeu și de Biserica strămoșească, pentru ctitorirea acestei minunate biserici. Dr. Paul Stelică Mălăeș­tean a primit din partea Părintelui Mitropolit Ioan cea mai înaltă distincție mitropolitană, Ordinul „Crucea Sfântului Iosif” pentru mireni. 

Lucrările de edificare a acestui sfânt lăcaș au început în urmă cu 12 ani. Biserica are o suprafață de 250 mp și este realizată din beton armat. Lucrările de pictură au fost realizate de pictorul Ioan Tricaciuc, cu o echipă de tineri din zona Moldovei, într-un interval de trei luni. Iconostasul și mobilierul bisericesc au fost sculptate de către o echipă de meșteri din Târgu Mureș. Biserica va purta hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar paraclisul din subsolul lăca­șului are hramul „Sfântul Stelian”.