Târnosire în Parohia Calbor, județul Brașov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 11 Decembrie 2023

În duminica a patra din Postul Nașterii Domnului, credincioșii Parohiei Calbor, județul Brașov, au participat în număr mare la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din localitate, după ample lucrări de reabilitare și înfrumusețare. Târnosirea a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Biserica din Calbor, ridicată la începutul secolului al XIX-lea, a fost renovată și înfrumusețată în ultimii ani prin eforturile comunității parohiale păstorite de preotul Florin Viorel Popa. Ziua sfințirii a fost o sărbătoare pentru comunitatea din Calbor, iar credincioșii din sat i-au întâmpinat pe ierarh și pe ceilalți oaspeți îmbrăcați în costumele populare specifice zonei, informează Mitropolia Ardealului. După slujba de sfințire a lăcașului de cult, a Altarului refăcut și a picturii interioare, a urmat Sfânta Liturghie, la care a dat răspunsurile liturgice Cvintetul „Anatoly” al Operei Brașov.

IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică la Sfânta Liturghie, în care se prezintă una dintre minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, vindecarea femeii gârbove. 
„Speranța acestei femei a fost împlinită de Mântuitorul Iisus Hristos. El a chemat-o și a vindecat-o, iar efectul nu a fost unul simplu. Ea L-a mărturisit și L-a preamărit pe Dumnezeu. Aceasta este lucrarea dumnezeiască pe care a săvârșit-o Mântuitorul Iisus Hristos. Această femeie, timp de 18 ani, nu a privit spre cer, ci doar spre pământ, din cauza neputinței sale fizice. Minunea vindecării ei este o prevestire a vindecării omenirii întregi, săvârșită de Fiul lui Dumnezeu, Cel născut în peștera Betleemului pentru a mântui întreaga lume căzută în păcatul primordial”, a subliniat ierarhul. 

Recunoștință pentru implicare

Preotul paroh Florin Viorel Popa a mulțumit tuturor celor care au depus eforturi pentru a susține lucrările de renovare și de înfrumusețare a bisericii parohiale din Calbor. De asemenea, preotul paroh i-a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurențiu pentru binecuvântarea adusă în comunitatea satului făgă­rășean. 

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Florin Viorel Popa a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, pentru susținerea lucrărilor de la biserica din sat, primarul comunei Beclean, Vasile Claudiu Motrescu, a primit o diplomă de recunoștință din partea ierarhului. Au mai primit diplome de recunoștință Adunarea şi Consiliul parohial, Consiliul local și alți binefăcători.