Târnosire şi resfinţiri de biserici în Muntenia

Un articol de: Ioan Bușagă - 20 Iunie 2017

În Duminica a 2-a după Rusalii, în unele eparhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au fost săvârşite slujbe de târnosire şi resfinţire a unor locaşuri de cult. De asemenea, au fost binecuvântate şi aşeză­mintele sociale ridicate în apropierea bisericilor parohiale.

Credincioşii Parohiei Tronari, județul Buzău, au participat duminică, 18 iunie, la slujba de târnosire a locașului de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. „După săvârşirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Cu prilejul acestei slujiri, Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat noua casă de prăznuire ridicată în vecinătatea bisericii parohiale. În semn de apreciere a implicării lor în bunul mers al vieții bisericești din comunitate, părintele Florin Antimir a fost hirotesit iconom, iar Romi Dedu - primarul comunei Viperești, a primit Hrisovul de binecuvântare #Sfântul Mucenic Sava de la Buzău$ și o icoană a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Biserica a fost construită între anii 1989 şi 1990, de către locuitorii din Tronari, prin contribuția deosebită a preoților din Protopopiatul Pătârlagele. La inițiativa actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al Primăriei Viperești, s-au efectuat lucrări de restaurare a picturii și de dotare a sfântului locaș cu mobilier și cu obiectele de cult necesare. Totodată, Sfânta Masă a fost refăcută din marmură”, a precizat Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.

În Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a avut loc duminică, 18 iunie, slujba de resfinţire a bisericii Parohiei Cocora, Protopopiatul Slobozia. Sfânta slujbă a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu, chiriarhul locului, ca urmare a finalizării lucrărilor exterioare efectuate la biserica parohială, informează site-ul eparhiei, sf-esc.ro. În semn de recunoştinţă, Prea­sfinția Sa a hirotesit în rangul de sachelar pe preotul paroh Alexandru Marian Filip, de la Parohia Cocora, şi a acordat „Crucea Sloboziei în Grad de Cavaler” primarului Sorin Dănuț Lefter. După săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult, chiriarhul Sloboziei şi Călăraşilor a sfințit noul centru multi­funcțional din curtea bisericii parohiale.

În Episcopia Tulcii, Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion a săvârşit duminică, 18 iunie, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Ostrov, Protopopiatul Babadag, informează site-ul eparhiei, episcopiatulcii.ro. La finalul sfintei slujbe, Preasfinţia Sa a sfinţit noua trapeză din curtea bisericii, ridicată prin grija preotului paroh Emil Ionescu şi a credincioşilor.