Târnosirea bisericii din Cicârlău-Vii, Protopopiatul Baia Mare

Un articol de: Andrei Fărcaş - 03 Iunie 2021

Biserica „Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena” din Parohia Cicârlău-Vii, Protopopiatul Baia Mare, a fost târnosită în Duminica a 5-a după Paşti de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de ierarh, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul psaltic „Theologos”. La chinonic au cântat Grupul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - Baia Mare şi studentul Denis Cupşe din Recea.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la pasajul evanghelic al duminicii, despre femeia samarineancă, la „convorbirea pe care Mântuitorul a avut-o cu această femeie, cu scopul clar de a o lumina, de a o mântui şi de a o aşeza pe un drum nou, pe ea şi pe întreaga cetate Sihar, la marginea căreia se găsea fântâna lui Iacov”. Ierarhul a vorbit şi despre misionariatul pe care l-a împlinit femeia samarineancă.

Pentru cei 14 ani de muncă pentru ridicarea bisericii parohiale, preotul paroh Cosmin Ioan Sălăjan a fost hirotesit stavrofor. Consiliul parohial a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, binefăcătorul Petrică Chiş a primit Crucea „Justinian Arhiepiscopul”, iar prim-epitropul Ioan Crainic a primit Diploma eparhială. Ceilalţi binefăcători, cântăreţul bisericesc, constructorul Radu Varga, Viorel Zoicaş, donatorul terenului, Liviu Mihiş, pictorul bisericesc Alunel şi alte persoane au primit Diploma omagială.