Târnosirea Bisericii din filia Agadici

Un articol de: Ziarul Lumina - 16 August 2017

Credincioșii din filia Agadici ce aparţine de Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” - Oravița au avut bucuria ca în Duminica a 10-a după Rusalii să-l aibă în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Prea­sfinția Sa a săvârșit slujba Târnosirii sfântului locaș, înconjurat de un sobor de preoți, și a oficiat în continuare Sfânta Liturghie.

„Astăzi se vede răsplata credinței și a dragostei jertfelnice pe care credincioșii din această parohie au avut-o față de Biserica Mântuitorului Hristos, față de acest sfânt locaș de rugăciune, ctitorit de moșii și strămoșii noștri în secolul al XVIII-lea și rectitorit în aceste vremuri complicate. Foarte mulți locuitori au fost receptivi la chemarea părintelui Alin, un preot tânăr, care a reușit să-i adune pe credincioși și să facă împreună lucruri mari pentru înfrumusețarea acestei mirese a lui Hristos. Îndemnul nostru pentru comunitatea de credincioși de aici este ca şi cel al Mântuitorului,  din Evanghelia de astăzi: «Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia mută-te de aici încolo, și se va muta și nimic nu va fi vouă cu neputință». Turma cuvântătoare din Agadici a avut credință puternică și astăzi au primit răsplata credinței lor, pentru că vedem aici, într-un sat izolat, îmbătrânit și depopulat, o preafrumoasă biserică, o micuţă catedrală a istoricei Eparhii a Caranse­beșului”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Părintele Alin Mureșan, care s-a implicat foarte mult în amenajarea sfântului locaș, a fost hirotesit sachelar. De asemenea, părintele episcop a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” celor care au fost alături de părintele Alin în această frumoasă lucrare.

După-amiază, chiriarhul Caransebeşului a vizitat și Parohia Petrilova din Protopopiatul Moldova Nouă, unde a sfințit casa parohială, recent renovată. Cre­dincioșii s-au rugat în continuare la slujba Vecerniei săvârșită de ierarh în Biserica parohială. După slujbă chiriarhul l-a hirotesit pe părintele paroh Ciprian Graure în rangul de iconom, iar binefăcătorilor le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.