Târnosirea bisericii din Valea Muntelui – Bârsana, Maramureş

Un articol de: Andrei Fărcaş - 31 Mai 2018

Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit Biserica „Sfântul Ioan Valahul” şi „Pogorârea Sfântului Duh” şi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Valea Muntelui, Bârsana, Protopopiatul Sighet.

Târnosirea bisericii din Valea Muntelui, Bârsana, a fost un eveniment aşteptat de credincioşii din această parte a satului Bârsana. Biserica din Valea Muntelui, loc pe unde treceau stânele de pe Valea Marei şi de pe Valea Cosăului înspre munţii care se ridică pe graniţa cu Ucraina, este printre puţinele biserici din ţară care poartă hramul Sfântul Ioan Valahul, iar acum, la târnosire, PS Episcop Iustin i-a dat bisericii şi al doilea hram - Pogorârea Sfântului Duh.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de PS Episcop Iustin, în fruntea unui sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Petrova, parohul Vasile Cornel Dunca, Gheorghe Urda, paroh din Bârsana, preoţi din parohiile învecinate şi din protopopiat. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul coral de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. Între credincioşi s-au aflat şi Teodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana, arh. Dorel Cordoş, cel care a proiectat biserica, stareţa Filofteia Oltean a Mănăstirii Bârsana, împreună cu alte maici de la această mănăstire.  

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat credincioşilor în ce constă slujba de târnosire a unei biserici: „Ctitoria şi sfinţirea unei biserici este o ofrandă mare pe care o aducem lui Dumnezeu. Şi tocmai de aceea, începutul şi sfârşitul unei astfel de ctitorii este făcut de Arhiereul lui Hristos, adică de un Episcop, pentru că el are harul desăvârşit, deplin, de la Mântuitorul, prin Sfinţii Apostoli şi prin succesiune apostolică de peste 2000 de ani. Arhiereul pune piatra de temelie şi apoi Arhiereul dă îndrumările în timpul construcţiei şi încearcă să viziteze biserica ce se ridică şi să corecteze neajunsurile care pot apărea pe parcurs, ca unul care are şi darul lui Dumnezeu deplin, dar şi experienţă suficientă ca să poată să corecteze micile probleme care pot apărea în timpul construcţiei”.

Parohul Vasile Cornel Dunca a primit o distincţie pentru activitatea sa în parohie, pentru contribuția la construirea bisericii cu hramurile „Sfântul Ioan Valahul” și „Pogorârea Sfântului Duh”, și împodobirea acesteia cu pictură.  Teodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana, a primit, la rândul lui o distincţie pentru contribuția adusă la construirea bisericii. Diplome de vrednicie au fost acordate Consiliului Parohial, lui Ioan Bârsan şi arhitectului Dorel Cordoş.

Biserica din Valea Muntelui, Bârsana, a fost ridicată între anii 2003-2008. Piatra de temelie a fost aşezată şi sfinţită de PS Episcop Iustin în 29 septembrie 2002. Pictura a fost făcută între anii 2013-2016 de către Constantin Bumbu şi fiii săi Liviu şi Emanuel. Finisajele exterioare, ca şi toate lucrările de construire, au fost făcute de meşteri locali, cu sprijinul Consiliului Parohial, Primăriei, Consiliului Judeţean Maramureş şi Secretariatul de stat pentru culte.