Târnosiri și binecuvântări ale lăcașurilor de cult transilvane

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 25 Octombrie 2016

În Duminica a 23-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor) numeroase biserici din eparhiile transilvane au fost târnosite, iar lucrările de renovare și înfrumusețare a locașurilor de cult au fost binecuvântate.

Ierarhii i-au îndemnat pe credincioși să aleagă în locul plăcerilor trupești, care duc la patimi, bucuriile duhovnicești nepieritoare.

Credincioșii din municipiul Mediaș, județul Sibiu, au participat în număr mare la sărbătoarea de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” din cimitirul orașului, unde Înaltprea­sfin­țitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult și a sfințit Centrul bisericesc „Sfântul Nectarie”, locul unde zeci de copii și tineri participă la diferite activități educative, catehetice și duhovnicești.

IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în apropierea locașului de cult împreună cu un sobor slujitor în care s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, preotul de la biserica din cimitirul medieșean, Flaviu Fleșer și alți slujitori ai sfintelor altare. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru-Daniel Cîmpan a fost hirotonit preot pentru Parohia Bucium, județul Brașov. Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. Vasile Stanciu, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Flaviu Fleșer a fost hirotesit iconom. IPS Mitropolit Laurențiu a oferit și un act de cinstire pentru toți credincioșii care vin la biserica din cimitir și sprijină activitățile de aici. În cuvântul de mulțumire, părintele Flaviu Fleșer a prezentat activitățile din cei cinci ani de păstorire, exprimându-și recunoștința față de Părintele Mitropolit pentru susținerea duhovnicească. Reprezentanții tinerilor de la centrul bisericii din cimitir i-au oferit Părintelui Mitropolit o icoană, o reprezentare color a bisericii și centrului bisericesc, precum și un album cu fotografii din timpul acti­vităților.

„Noi trebuie să avem o cre­dință mărturisitoare prin iubire, o credință care se deose­bește clar de simpla recu­noaș­tere și proclamare a existenței lui Dumnezeu. Credincios este cel care iubește pe Dumnezeu și toată creatura lui Dumnezeu, pe toți cei care sunt împrejur, în așa fel încât Dumnezeu să trăiască în el și El să trăiască în Dumnezeu”, a spus Părintele Mitropolit.

Binecuvântare la Sâmbăta de Sus

În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a binecuvântat lucrările de amenajare a spațiului de la izvorului părintelui Arsenie Boca din apropierea Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Ierarhul a oficiat slujba religioasă împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor de preoți din care au făcut parte monahi de la mănăstirea menționată și slujitori ai sfintelor altare de la parohiile apropiate.

La slujba religioasă au participat numeroși pelerini și credincioși veniți să primească binecuvântare și să guste din apa de la izvorul care nu seacă niciodată, chiar și în timp de secetă.
La final, Părintele Mitropolit i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și le-a mulțumit celor implicați în realizare acestor lucrări: „Mulți dintre credin­cioșii noștri au gustat din acest izvor și mulți vor veni să ia apă pentru a-și potoli setea trupească, dar în chip simbolic își vor potoli setea duhovnicească și își vor aduce aminte de cuvintele pe care părintele Arsenie le rostea credincioșilor aici”.

Apoi ierarhul a instalat noul paroh de la Sâmbăta de Sus-Răsărit, Ioan Drăghici. După pensionarea părintelui Marcel Ivașcu, slujitor timp de 40 de ani la Sâmbăta de Sus, părintele Ioan Drăghici a fost numit la această parohie pentru a continua activitatea duhovnicească și misionară. IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credin­cioșilor rânduiala instalării unui paroh și a amintit cele trei lucrări la care este chemat un preot, de a fi învățător, păstor și duhovnic. Părintele Marcel Ivașcu a mulțumit tuturor care i-au stat aproape în cei 42 de ani de preoție și i-a urat bun-venit noului preot. La rândul său, părintele Ioan Drăghici a mulțumit ierarhului pentru încrederea acordată și a făgăduit că va trudi necontenit pentru mântuirea sufletelor credi­cio­șilor încredințați.

Sfințire la biserica militarilor din Dej

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit altarul de vară de la Biserica Militară din municipiul Dej.
După sfințirea altarului, a urmat oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, alături de un sobor de preoți. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, sta­rețul Mănastirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Vad, protosinghelul Nicodim, Ioan Buftea, protopopul Dejului, arhid. consilier Claudiu Grama.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit, a subliniat faptul că oamenii aleg de cele mai multe ori averea și plăcerea în locul lui Hristos: „Modul acesta în care suntem legați de patimi, de plăceri și de bunurile materiale l-am putea rezuma spunând că două patimi îl distrug pe omul zilelor noastre, e vorba de trup și de bani. Ca să își poată permite toate desfătările, omul iubitor de acestea are nevoie de bani și atunci cele două patimi mari îl robesc și îl îndepărtează de Dumnezeu, pentru că în loc să Îl aleagă pe Hristos, de cele mai multe ori omul alege patima”.
Slujba s-a încheiat cu felicitarea tuturor celor implicați în lucrările bisericii și oferirea din partea IPS Mitropolit Andrei a câtorva distincții: „Crucea Transilvană” a fost oferită vice­președintelui Consiliului Jude­țean Cluj, Marius Mânzat, ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost oferit parohului Petru Both, iar colonelului inginer Viorel Bolunduț, comandatul Garnizoanei Dej, i-a fost oferit ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.

Ioan Buftea, Protopopul Dejului, a amintit cu această ocazie de legătura frumoasă care a existat întotdeauna între cei doi piloni ai societății, Biserica și Armata, întărind cele afirmate cu versuri din Imnul Național al României: „Preoți, cu Cruce-n frunte / Căci oastea e creștină, / Deviza-i libertate/ Și scopul ei preasfânt”.

La final, părintele Petru Both, slujitor la Biserica Militară din Dej a mulțumit ierarhului, cadrelor militare, precum și credincioșilor care frecventează cu regularitate această biserică.

PS Sofronie a vizitat Parohia Beiuş IV

Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul comunităţii din Parohia Beiuş IV, Protopopiatul Beiuş, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în paraclisul provizoriu amenajat pentru slujire, situat în vecinătatea noii bisericii parohiale cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, aflată în construcţie. În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul citirii pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat principalele învățături duhov­nicești ce se desprind din minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Numele dat unui duh necurat este acela de diavol, care vine din limba greacă și înseamnă dezbinătorul. Prin urmare, duhul necurat este acel înger căzut care caută să insufle omului neascultatea față de Dumnezeu, care cultivă dezbinarea, ruptura între oameni, separarea, di­vorțul. Și, totuși, aceste duhuri rele se tem de Dumnezeu, de puterea Lui. Când Domnul Hristos S-a apropiat de cel demonizat, diavolii au început să strige de frică și, ca să nu fie alungați cu totul în întunericul din adânc, au cerut voie Mântuitorului Iisus Hristos să le îngăduie să intre în turma de porci. Reacția oamenilor din cetate, după ce porcii s-au înecat, este cu totul descurajantă, dar foarte actuală, arătând cum este omul lipit mai mult de cele pământești, care nu se gândește la Dumnezeu. Și este destul să aruncăm o privire asupra lumii noastre, să vedem ce mult seamănă cu lumea din ținutul Gherghesenilor, atunci când Domnul Iisus Hristos a venit să îl vindece pe cel demonizat și care, vindecat fiind, ieșind duhurile cele necurate din el, a ajuns din nou întreg la minte”, a spus PS Episcop Sofronie.

După Sfânta Liturghie, Marian Vasile Popa, Protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, a mulţumit PS Episcop Sofronie pentru dragostea şi grija neobosită arătată faţă de cele cinci parohii din orașul Beiuş, subliniind importanţa construirii noii biserici din această enorie.

Parohul Dorel Varga a prezentat etapele construirii noului sfânt lăcaş, a cărui piatră de temelie a fost sfinţită de către PS Episcop Sofronie la 20 iunie 2010, adresând mulţumiri ierarhului pentru încrederea acordată în vederea zidirii bisericii dar şi pentru oferirea modelului după care s-a ridicat aceasta, respectiv biserica Mănăstirii Samurcăşeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.
La final, PS Episcop Sofronie a felicitat pe paroh și cre­dincioșii din parohie pentru lucrările pe care le desfăşoară și a adresat îndemn părintesc la înmulțirea rugăciunii, a postului și a faptelor bune, pentru pace și unitate în Biserică și în lume. În cadrul vizitei pastorale, ierarhul a vizitat şantierul noii biserici a Parohiei Beiuș IV, precum şi biserica aflată în construcţie din incinta spitalului vechi din Beiuş, aflat vecinătate, cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Haralambie”.

Resfințirea bisericii din localitatea Sutor

Credincioșii din filia Sutor, Parohia Sâncraiu Almașului, Protopopiatul Zalău, l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului care a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul Zalăului, Cătălin Lucaci. La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru înfru­mu­sețarea locașului de cult, PS Episcop Petroniu a acordat parohului Sorin Balint o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Sutor este aşezat în partea de sud a judeţului Sălaj, în apropierea judeţului Cluj și aparține din punct de vedere administrativ, de comuna Zimbor. Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1435, când satul apare sub numele de Zutor. Actuala biserică de zid, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost construită între anii 1902-1905, în timpul păstoririi preotului Vasile Mocan. În urma avariilor severe, suferite în anul 1970, între anii 1974-1975 biserica, cu excepția turnului, a fost rezidită, iar în anul 1976, sfinţită de către Preasfințitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei. În timpul păstoririi părintelui Iosif Lucaci biserica a fost pictată, astfel că în anul 2003 lucrările au fost binecuvântate de către PS Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei și Sălajului. Din anul 2009, noul paroh al comunității din Sutor este Sorin Balint, sub păstorirea căruia s-au derulat lucrări de înfrumusețare a locașului de cult. Astfel, în interior pictura a fost recon­diționată parțial, s-au revopsit Sfânta Masă și interiorul iconostasului, pardoseala din Sfântul Altar și naos a fost înlocuită cu parchet laminat, pronaosul a fost placat cu gresie, s-au montat policandrul și aplicele pentru iluminat și s-a schimbat instalația electrică de pe iconostas. În exterior, fundația bisericii a fost tencuită, s-au vopsit geamurile, scările de acces au fost placate cu gresie, s-au montat jgheaburile și burlanele, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, gardul împrejmuitor a fost vopsit, iar troița re­con­diționată. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Binecuvântare la Blăjeni-Plai, Hunedoara

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, s-a aflat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a filiei Blăjeni-Plai din cadrul Parohiei Blăjeni-Sat, Protopopiatul Brad, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de înfru­musețare a bisericii, urmare a unui amplu proiect de reabilitare. După slujba de binecuvântare a lucrărilor a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în prezența mulțimii de credincioși.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie, le-a vorbit credincioșilor despre „milostivirea pe care Dumnezeu o revarsă neîncetat asupra oamenilor și despre modul în care iubirea lui Dumnezeu devine, pentru omul înduhovnicit, izvor dătător de viață și de nespuse bucurii”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să caute cu prioritate bucuriile duhovnicești prin participare la Tainele Bisericii lui Hristos și prin împărtășire de darurile pe care Dumnezeu le revarsă în cadrul Sfintei Liturghii și în orice moment al vieții.
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a hirotesit întru iconom pe parohul Constantin Lupaș, felicitându-l astfel pentru activitatea pastoral-misionară des­fășurată în parohia încredințată spre păstorire. La recomandarea parohului, PS Episcop Gurie a înmânat mai multe gramate de mulțumire credincioșilor care s-au implicat în proiectul de restaurare și înfrumusețare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a filiei Blăjeni-Plai din cadrul Parohiei Blăjeni-Sat, Protopopiatul Brad.

Târnosire în Culciu Mare, Satu Mare

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale din Culciu Mare, Protopopiatul Satu Mare. La slujba de târnosire a participat întreaga comunitate. Din soborul de 30 de preoţi şi diaconi au făcut parte Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, parohul Călin Palfi, Alexandru Nuszer, fost paroh al comunități din Culciu Mare, preoţi din parohiile învecinate şi de mai departe.

La slujba de târnosire, pe lângă hramul istoric al bisericii, „Adormirea Maicii Domnului”, PS Iustin Sigheteanul a dat bisericii şi al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, deoarece 2016 este Anul comemorativ al acestui Sfânt şi al tipografilor bisericeşti din Patriarhia Română.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă în aer liber, amplasată în curtea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi sătmăreni. Cuvântul de învăţătură al PS Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii a XXIII-a după Rusalii, a vindecării demonizaţilor din ţinutul Gherghesenilor, cu explicarea amănunţită a momentului istoric relatat de Sfântul Evanghelist Luca. Ierarhul a făcut o paralelă între locuitorii din ţinutul relatat în pericopa evanghelică, care l-au alungat pe Hristos din mijlocul lor, pentru că au pierdut turma de porci, ce s-a aruncat în mare, şi oamenii din prezent care Îl alungă pe Hristos din viaţa lor.

Pentru renovarea bisericii și pentru toate activitățile des­fășurate în parohie, PS Iustin Sigheteanul i-a acordat parohului Călin Palfi distincţia de iconom stavrofor. Diplomă de recunoştinţă au primit Consiliul Parohial, Comitetul Parohial şi familia Ioan şi Corina Cioroga, binefăcători. Ierarhul a primit în dar o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Biserica din Culciu Mare a fost zidită în 1894 de credincioşii din localitate. Lucrările de renovare au început în anul 2008, sub păstorirea preotului Călin Palfi, şi au cuprins mare parte din biserică: exteriorul, repararea acoperişului, introducerea instalaţiei de gaz metan pentru încălzire centrală şi executarea acesteia, introducerea apei curente, schimbarea geamurilor, înlocuirea instalaţiei electrice, executarea drenajului în jurul bisericii, pentru a înlătura infiltrarea apei, schimbarea iconostasului şi pictarea celui nou, policandre noi, repararea scărilor exterioare şi pavarea lor cu granit, reorganizarea Sfântului Altar şi rezidirea Sfintei Mese după noile cerinţe, și alte lucrări la interior.