Târnosiri și slujiri arhierești, în Duminica a V-a după Rusalii
Mai multe biserici au primit binecuvântare arhierească în Duminica a cincea după Rusalii, când la Sfânta Liturghie a fost citită pericopa evanghelică a Vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei. Cu această ocazie, ierarhii i-au îndemnat pe credincioși „să fie cu luare aminte și cu trezvie duhovnicească la fiecare moment al vieții lor” și să participe la slujbele oficiate la sfintele lăcașuri de cult.
Lucrările de renovare ale bisericii Parohiei Ciceu-Giurgești, din Protopopiatul Beclean, au fost binecuvântate duminică 24 iulie, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ce datează din anul 1828, a fost reabilitată în ultimii ani cu sprijinul credincioșilor și al autorităților locale. Ierarhul a rostit rugăciunile specifice binecuvântării locașului de cult, iar apoi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în curtea bisericii. Alături de cei doi însoțitori de la centrul Eparhial, pr. Nicolae Buda, inspector eparhial, și arhid. Claudiu Ioan Grama, consilier eparhial pe probleme de misiune şi protocol, au fost prezenți numeroși preoți de la parohiile învecinate.
Credincioșii, aflați în număr mare la Dumnezeiasca Liturghie, au putut asculta după citirea pericopei evanghelice, care le-a amintit de cei doi demonizați din ținutul Gadarei, cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Andrei, care le-a vorbit despre lupta cu duhurile necurate și cu răutățile: „În lumea în care trăim noi este prețuită, din păcate, mai mult materia decât oamenii. Ea nu afirmă neapărat că nu este Dumnezeu, nu este Hristos! Nu, nu asta. Ci dorește să Îl izgonească pe Dumnezeu din spațiul public”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral „Acapella”. La momentul împărtășaniei, atât corul bisericii din localitate cât și interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean-Archiudean au cântat pricesne.
După cuvântul protopopului de Beclean, pr. Doru Zimveliu, în care acesta a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă pe care o are față de credincioșii din zonă, și tuturor celor care au participat la înfrumusețarea locașului de cult, preotul bisericii din localitatea Ciceu Giurgești, Dan Ifimi, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Părintele Dan Iftimi păstorește această comunitate de peste cinci ani. Au mai primit distincții toți cei care s-au implicat în renovarea bisericii. Deputatul Vasile Daniel Suciu și primarul comunei Ciceu-Giurgești, Vasile Iuga, au primit „Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni”, respectiv „Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Membrii Consiliului parohial și alți fii ai satului au primit diplome de aleasă cinstire.
În prezent, comunitatea parohială este alcătuită din 750 de suflete, cea mai mare parte dintre aceștia fiind implicați în viaţa bisericească.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”
Biserica din Ciceu-Giurgeşti a fost construită în anul 1822, pe locul unei biserici de lemn mai vechi, care azi se găseşte la Mănăstirea Căşiel din județul Cluj. Prin osteneala oamenilor s-a ridicat biserica de zid, lucrările au început în anul 1822 şi s-au finalizat prin punerea iconostasului în 1828, când a fost şi sfinţită de către Vasile Moga, primul episcop român de după unirea de la 1700. Biserica a trecut prin câteva etape de reconstrucţie, iar în urma lucrărilor din perioada 2004-2008 a fost resfinţită de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Ultima etapă a lucrărilor a fost efectuată în 2015.
Pictura care împodobeşte acest edificiu de cult este în tehnica frescă şi a fost executată de către pictorul Constantin Bumbu şi fiii săi, din Căşeiu. Iconostasul are 92 de icoane, pictate pe lemn. A fost restaurat în perioada 2005-2007 de către un grup de specialişti din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, secţia Patrimoniu Cultural, condus de prof. dr. Ana Maria Baciu. La biserică activează două coruri: unul de adulţi şi altul de copii.
Slujbă de târnosire la Vișeu de Jos – Danova
Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat slujba de târnosire a noii biserici din Vişeu de Jos – Danova, Protopopiatul Vișeu, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.
Din sobor au făcut parte Mihai Chira, protopopul Vişeului, Cosmin Andreica, parohul credincioşilor din Danova din Vişeu de Jos, arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, protos. Agathon Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, preoţi din parohiile din protopopiat.
Noua biserică din satul natal al IPS Mitropolit Iosif a primit hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu în Anul omagial dedicat acestui mare ierarh şi cărturar.
Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 25 martie 2007, ziua praznicului împărătesc Bunavestire, de către PS Iustin Sigheteanul, pe terenul donat de Năsui Gheorghe Deje. Lucrările de construire au durat doi ani, între 2007-2009, şi au fost coordonate de tânărul meşter Ioan Tomoiagă Căpuşnă, timp în care slujbele religioase s-au desfăşurat într-o sală de clasă a şcolii din apropiere. În 2009 s-au montat uşile şi geamurile, s-a tencuit interiorul, s-a montat catapeteasma provizorie, după care slujbele religioase s-au desfăşurat în biserică. Tot atunci s-au achiziţionat şi două clopote care au fost montate în turnul bisericii. Pictura s-a realizat între anii 2011 şi 2015, de către pictorul Emil Dunăre. În 2015 s-a înlocuit catapeteasma provizorie cu una definitivă, făcută la o firmă din Bacău, iar icoanele au fost pictate de acelaşi pictor. În acest an s-au finalizat lucrările de placare cu piatră a fundaţiei şi treptelor şi pavarea curţii exterioare.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către cei doi ierarhi şi un sobor de 30 de preoţi pe o scenă ridicată în curtea bisericii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de preoteasa Ana Andreica, profesoară de limba română şi religie.
La încheierea Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Iosif a ţinut un cuvânt de învăţătură despre rugăciune, dorinţele şi aşteptările pe care credincioșii le au de la Dumnezeu. Ierarhul a vorbit credincioşilor și despre distanţele mari pe care preoţii şi credincioşii din străinătate le fac pentru a ajunge la Sfânta Liturghie, în timp ce în țară oamenii au una sau mai multe biserici în sat, și i-a îndemnat pe cei prezenți să participe cât mai des la Sfânta Liturghie.
Pentru activitatea pastorală şi administrativ bisericească, parohul Cosmin Andreica a fost distins cu titlul de stavrofor, iar Consiliul Parohial, corul şi pictorul au primit diplome de vrednicie. Parohul a oferit celor doi ierarhi câte o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruinţă, ocrotitorul bisericii din Vișeu de Jos - Danova.
Slujire arhierească la Pătrângeni, Alba
În duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Buna Vestire” – Pătrângeni, județul Alba. Ierarhul a celebrat Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotonit pe diaconul Gheorghe Matei întru preot pe seama Parohiei Mătişeşti, Protopopiatul Câmpeni. Tot în această zi, ierarhul a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Iustin, fiul arhidiaconului Ionel Târnăvean.
Liturghie arhierească în Parohia Bănișor
În Duminica a cincea după Rusalii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bănișor, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, în prezența unui număr impresionant de credincioși, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot pe diaconul Vasile Mureșan, pe seama Parohiei Lemniu, din Protopopiatul Jibou. De asemenea, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ioan-Dorin Torcoș, pe seama paraclisului „Sfântul Evanghelist Luca”, de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Actuala biserică de zid a fost construită cu sacrificii din partea credincioşilor Parohiei Bănişor în timpul pr. Ioan Moldovan între anii 1894-1896 și a suferit de-a lungul timpului ample modificări. În anul 1960 s-a făcut o reparaţie capitală în exterior, consolidându-se biserica cu contraforţi, reparându-se, tot atunci, şi turnul, preot fiind Tudor Gorea. Între 1990-1991 s-a tencuit în terasit exteriorul bisericii, iar între 1994-1995 s-a executat catapeteasma nouă, pregătindu-se interiorul pentru pictura în frescă, preot fiind din 1986 Iosif Ferenţ. Pictura din interior a fost făcută între 1995-1997 de către pictorul Florin Negruţ din Oradea. După anul 2005 s-au schimbat ferestrele, ușile, acoperișul și coiful bisericii. Alături de hramul „Schimbarea la față”, datorită afluxului mare de credincioși care veneau aici din satele învecinate la praznicul Adormirii Maicii Domnului, biserica a primit și acest hram de la începutul anilor ‘70.
Slujire arhierească la Plop – Ruda, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurat de către un ales sobor de preoți și diaconi, a slujit în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a filiei Plop din cadrul Parohiei Ruda, Protopopiatul Deva, județul Hunedoara.
Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii din localitatea Plop, urmare a unui proiect de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult. În continuare, PS Episcop Gurie, alături de soborul slujitor și în prezența credincioșilor, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre „minunata lucrare a Bisericii lui Hristos în viețile oamenilor, atunci când oamenii devin conlucrători cu harul divin și coslujitori cu preoții Bisericii, în fiecare activitate pe care comunitatea o realizează spre slava lui Dumnezeu”. De asemenea, făcând referire la pericopa evanghelică citită în această a V-a duminică de după Rusalii, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși „să fie cu luare aminte și cu trezvie duhovnicească la fiecare moment al vieții lor, astfel încât lumina lui Hristos coborâtă în inimile noastre să acopere și să copleșească orice fel de neputință omenească, căci cel care Îl dobândește pe Hristos, își regăsește chemarea sa primordială de a deveni fiu al lui Dumnezeu după har și locuitor al Raiului duhovnicesc”.
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a săvârșit hirotesia întru sachelar a parohului Simion Turcu, felicitându-l pentru activitatea pastoral-misionară întreprinsă în cuprinsul parohiei pe care o păstorește.
După Sfânta Liturghie, la recomandarea parohului Simion Turcu, ierarhul a înmânat mai multe gramate de mulțumire celor care au fost implicați în mod activ în realizarea proiectului de înfrumusețare și restaurare a bisericii comunității din localitatea Plop.