Taxă la intrarea în Panteonul din Roma

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 05 Iulie 2023

Vizitatorii Panteonului din Roma, cel mai bine conservat edificiu roman și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact, trebuie să achite, începând din 3 iulie, o taxă de intrare de 5 euro, a anunţat Ministerul Turismului din Italia, potrivit Reuters.

Vasta clădire cilindrică - fost templu, în prezent biserică activă -, al cărei perete exterior nedeteriorat susţine o cupolă de 43,3 metri înălţime, atrage anual milioane de vizitatori, fiind una dintre marile atracţii turistice ale Italiei. Forma actuală a Panteonului şi zidurile sale de şase metri grosime datează din prima parte a domniei împăratului Hadrian, care a ajuns la putere în anul 117. Este cel mai mare dom nearmat din lume şi dispune de un „oculus”, o deschidere circulară în centrul cupolei, fără acoperiş. Clădirea a fost transformată în biserică creştină în anul 609.

Îndelung amânată, introducerea taxei face parte dintr-un demers de creştere a veniturilor din exploatarea bunurilor culturale ale Italiei, Ministerul Turismului urmând să primească 70% din fonduri. Banii vor fi folosiţi pentru mentenanţă. Restul sumei va ajunge la dieceza din Roma.

„Ca să fie aici încă două mii (de ani) au nevoie de nişte bani”, a declarat turistul german Karsten Kohler, cu câteva zile înainte de instituirea taxei. Intrarea a rămas gratuită pentru credincioşi în timpul slujbelor religioase.

Grija pentru artă şi arhitectură este o permanentă provocare pentru Italia, țara cu cele mai multe situri culturale aflate în patrimoniul UNESCO, din cauza problemelor persistente legate de finanţarea publică redusă.