Te Deum la 26 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Un articol de: Ziarul Lumina - 18 Septembrie 2018

Vineri, 14 septembrie 2018, PS Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat împreună cu o parte dintre preoţii din cadrul Episcopiei de Bălţi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica cu hramurile „Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din satul Răzălăi, Raionul Sângerei, unde slujitor este preotul paroh protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi.

După oficierea Sfintei Liturghii, PS Părinte Antonie, înconjurat de preoţii prezenţi, a oficiat o slujbă de Te Deum, de mulţumire, pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra clericilor şi credincioşilor din Mitropolia Basarabiei. Rugăciunea a fost înălţată de clericii Mitropoliei Basarabiei către Bunul Dumnezeu cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. La slujbă au fost prezenţi preoţi din Episcopia de Bălţi şi câţiva creştini.

În cuvântul său, PS Părinte Antonie s-a referit la lupta clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei pentru drepturile lor de fi în Biserica canonică din acest spaţiu - Patriarhia Română, despre prigoanele şi umilinţele îndurate de susţinătorii Mitropoliei Basarabiei, despre comportamentul părtinitor al autorităţilor de stat şi abuzurile comise de unii clerici, necunoscători de istorie, fiii duhovniceşti ai Patriarhiei Ruse, la adresa clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei. PS Părinte Antonie, între altele, a subliniat: „Preoţii Mitropoliei Basarabiei luptă pentru adevăr, pentru drepturile Bisericii canonice din acest spaţiu. Noi nu am fost şi nu suntem împotriva cuiva, ci suntem pentru redobândirea drepturilor noastre şi pentru libertatea fiecărui slujitor de a decide împreună cu comunitatea pe care o păstoreşte de care patriarhie să aparţină - Patriarhia Română sau Patriarhia Rusă. Am suferit din partea clericilor Patriarhiei Moscovei. Este trist că ortodocşii au fost prigoniţi de ortodocşi. Cei chemaţi să răspândească lumină au răspândit întuneric. Ura, duşmănia şi îngrădirea drepturilor aproapelui nu aduc lumină în sufletul omului. Am reuşit pentru că Dumnezeu este Adevărul Suprem, iar noi am fost şi suntem în adevăr şi în lumină. Acest adevăr ne ocroteşte, ne întăreşte şi ne dă putere”.

Preoţii prezenţi la slujba de Te Deum au primit de la PS Antonie antimise noi cu semnătura chiriarhului Episcopiei de Bălţi.

Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicţie canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică şi diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă şi Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei a fost creată dupa Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a BOR din 1925. Arhiepiscopul de Chişinău, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdicţia Mitropoliei Basarabiei cuprindea Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia Hotinului şi Episcopia Cetăţii Albe - Ismail.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regimul sovietic din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică - Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică a Patriarhiei Ruse.

Ca răspuns la cererile Adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul BOR din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Petru Paduraru, fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit mai întâi locţiitor şi mai apoi, din octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de Guvernul Republicii Moldova la 30 iunie 2002, după zece ani de prigoană, persecuţie şi umilinţă din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhiei Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat în toate instanţele din ţară, ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, unde s-a judecat cu statul Republica Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei. Statul Republica Moldova şi Mitropolia Moldovei au pierdut în faţa Mitropoliei Basarabiei.

(Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi)