Teiul lui Eminescu, plantat în grădina unei parohii din diasporă

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 30 Martie 2022

În Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Grigorie Teologul” din localitatea Schiedam, Rotterdam, Olanda, la 26 martie, s-a desfă­șurat un eveniment deosebit. După săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele protopop Ioan Dură a avut loc plantarea în grădina bisericii a unui puiet descendent din Teiul lui Eminescu, care a fost dăruit parohiei de Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.

În prezența reprezentantului Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos, a enoriașilor parohiei și a elevilor școlii parohiale, părintele Ioan a binecuvântat locul plantării, a stropit cu apă sfințită puietul de tei și a mulțumit directorului Grădinii Botanice din Iași, Cătălin Tănase, pentru darul cu care a onorat parohia. A urmat plantarea puietului, fiind folosit, prin grija grădinii botanice, și pământ românesc.
În cuvântul său, părintele paroh a evocat personalitatea lui Mihai Eminescu. „Ca mare apărător al Bisericii Ortodoxe, pe care a văzut-o ca fiind maica neamului românesc, se cuvine să-l prețuim în sufletele noastre pe Eminescu și să-l avem ca reper al neamului românesc”, a îndemnat părintele Ioan Dură. Cu această ocazie, în parohie a fost instituită și „Ziua Teiului lui Eminescu”, ce va fi sărbătorită în data de 15 iunie, ziua trecerii la cele veșnice a marelui poet. Plantarea puietului a fost urmată de un moment de poezie eminesciană susținut de elevii de la școala parohială și de enoriașe.