Teologia Sfântului Grigorie Palama evidențiată la Reșița

Data: 24 August 2022

În Parohia Apadia din Protopopiatul Reșița,  județul Caraș-Severin, a avut loc luni, 22 august, întâlnirea lunară a Cercului pastoral- misionar Reșița-Nord, coordonat de părintele Sorin Bușoi de la Parohia „Schimbarea la Față” din Reșița.

Întâlnirea a debutat în biserica parohială cu săvârșirea slujbei Vecerniei. La rugăciunea de seară au participat și s-au rugat împreună cu preoții un număr mare de credincioși. Partea a doua a întâlnirii cercului pastoral s-a desfășurat tot în biserică, unde părintele Trandafir-Cosmin Brebu de la Parohia „Schimbarea la Față” din Reșița a prezentat referatul intitulat „Sfântul Grigore Palama (1359) - tinerețe și asceză”, temă cuprinsă în programul-cadru al Patriarhiei Române dedicat Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului.

 Preoții prezenți au apreciat conținutul consistent al referatului, în care s-au menționat printre altele că: „Arhiepiscopul Tesalonicului este cel mai de seamă reprezentant al isihasmului în secolul al 14-lea. Această trăire duhovnicească se identifică cu istoria bimilenară a Bisericii. Chiar şi în timpurile noastre există trăitori isihaşti care se roagă pentru neamul omenesc. Această mişcare duhovnicească a salvat Ortodoxia din sud-estul Europei în faţa islamizării otomane”.

La final a fost comunicată de preotul coordonator următoarea întâlnire a cercului pastoral cu preoții de­semnați la slujire și susținerea referatului, precum și a temei tratate de către unul din preoții cercului pastoral, se arată pe site-ul episcopiacaransebesului.ro.