Termenul de înregistrare a porcilor a fost prelungit până pe 31 august

Data: 20 Iulie 2007

▲ O evaluare în ceea ce priveşte înregistrarea tipului de exploataţie de către crescătorii de porci va fi făcută în cursul săptămânii viitoare, iar centralizarea se va realiza înainte cu o săptămână de expirarea termenului final ▲ Crescătorii trebuie să se încadreze într-una dintre categoriile de exploataţii şi anume în cea non-profesională pentru consum familial, cu un efectiv de până la trei porci, destinat numai consumului familial, nu şi comercializării, sau în exploataţie non-profesională-microfermă comercială, cu un efectiv de până la 20 de porci ▲

Termenul pentru înregistrarea tipului de exploataţie de către crescătorii de porci din România a fost prelungit până la 31 august, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. „România a obţinut o derogare din partea Comisiei Europene (CE) pentru finalizarea înregistrării sistemului de creştere a porcilor în România, până la 31 august, precum şi în ceea ce priveşte mişcarea şi sacrificarea porcilor care au ajuns la o greutate de 100 de kilograme“, a precizat Roatiş. Acesta a subliniat că o evaluare în ceea ce priveşte înregistrarea tipului de exploataţie de către crescătorii de porci va fi făcută în cursul săptămânii viitoare, iar centralizarea se va realiza înainte cu o săptămână de expirarea termenului final. „Din datele pe care le avem la ora actuală, numai în zona Banatului - zonă renumită pentru creşterea porcilor - au fost înregistrate peste 142 de exploataţii, cu o medie de peste 130-140 de porci fiecare“, a spus preşedintele ANSVSA. În ceea ce priveşte vaccinarea împotriva pestei porcine clasice, Roatiş a menţionat că în luna august se va realiza o vaccinare de completare cu vaccin virus C - 1,5 milioane de doze - obţinut gratuit de la CE. „În toamnă, vom demara ultima etapă a vaccinării, după ce vom finaliza licitaţia pentru achiziţionarea unui număr de 4-5 milioane doze de vaccin viu atenuat necesar pentru porcii din gospodăriile populaţiei“, a arătat şeful ANSVSA. Până în prezent, în campania de vaccinare împotriva pestei, începută la finele anului 2006, au fost vaccinaţi 2.477.732 de porci din exploataţii profesionale şi 4.543.968 de porci din gospodării. Din 22 iunie 2007, a fost stins ultimul focar de pestă porcină clasică de pe teritoriul României, din judeţul Mehedinţi. Prima evaluare a CE privind rezultatele aplicării Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România va avea loc în luna septembrie 2007. Experţii CE, împreună cu cei români, vor stabili strategia ulterioară, ceea ce ar putea reprezenta şi regionalizarea zonelor libere de pestă porcină clasică şi reluarea comerţului intra-comunitar cu carne şi produse din carne de porc. România a propus CE, pe 3 mai 2007, un amendament la planul pentru vaccinarea de urgenţă a porcinelor din exploataţiile nonprofesionale vaccinate cu vaccin viu atenuat convenţional împotriva pestei porcine clasice. Acest amendament autorizează, în anumite condiţii, mişcarea directă a porcinelor din exploataţii mai mici sau nonprofesionale, unde vaccinarea de urgenţă cu vaccin viu atenuat convenţional a fost efectuată. Astfel, porcii pot fi transportaţi către un abator localizat în acelaşi judeţ cu exploataţia de origine sau în cazul în care nu există nici un abator în acel judeţ, către unul dintr-un judeţ vecin. Această iniţiativă s-a datorat unui număr crescut de porci deţinuti de fermierii care urmau să se înregistreze pentru un tip de exploataţie, cu un număr mic de porci, până la data de 1 iulie 2007, termenul stabilit iniţial. Potrivit strategiei de eradicare a pestei porcine clasice pe teritoriul României, există două tipuri de sisteme de creştere, cel profesional şi cel non-profesional. Crescătorii trebuie să se încadreze într-una dintre categoriile de exploataţii şi anume în cea non-profesională pentru consum familial, cu un efectiv de până la trei porci, destinat numai consumului familial, nu şi comercializării, sau în exploataţie non-profesională-microfermă comercială, cu un efectiv de până la 20 de porci. Aceştia pot fi comercializaţi în viu numai în târguri sau pieţe autorizate sanitar-veterinar de pe piaţa locală, dar este interzisă vânzarea cărnii şi a produselor din carne obţinute de la aceste animale. În sistemul de creştere profesional este inclusă exploataţia comercială cu peste 20 de porcine, dar care îndeplineşte toate conditiile de biosecuritate, deţine autorizaţii sanitar-veterinare şi cerinţele minime tehnologice. Porcinele vii, carnea şi produsele din carne din aceste ferme pot fi comercializate pe piaţa naţională. Numărul total de porci crescuţi în gospodării este estimat la circa patru milioane de capete, în jur de 1,5 milioane de porci fiind crescuţi în ferme comerciale. În România există în jur de 1,2 milioane de gospodării în care se cresc între unu şi trei porci.