„Teroarea a lovit Europa“
Comisia Europeană a anunţat că în următoarele săptămâni va fi elaborat un nou plan de combatere a terorismului. În contextul atentatului de săptămâna trecută de la Paris, mai mulţi oficiali de la Bruxelles au readus în discuţie necesitatea adoptării legii privind registrul european al pasagerilor.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune statelor Uniunii Europene un nou plan de combatere a terorismului, după atacul de la revista Charlie Hebdo din Paris, soldat cu moartea a 12 persoane şi rănirea altor 11. Uniunea Europeană intenţionează să intensifice colectarea şi schimbul de informaţii privind riscurile teroriste. „Vom ameliora calitatea cooperării între statele membre. Contracararea terorismului ţine de competenţele fiecărui stat, dar este logic că trebuie să existe interconexiuni“, a explicat Jean-Claude Juncker. Un alt oficial al UE, italianca Federica Mogherini, care ocupă funcţia de Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a insistat asupra „urgenţei“ instituirii unui registru european privind datele pasagerilor, un proiect blocat în anul 2011 de Parlamentul European, dar care este funcţional în state precum Canada, Australia sau Statele Unite ale Americii. În 2013, proiectul intitulat Passenger Name Record - PNR (Registrul UE cu numele pasagerilor) era respins şi în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, deputaţii europeni punând la îndoială necesitatea propunerii UE de colectare a datelor de la companiile aeriene, argumentându-se că s-ar încălca astfel mai multe drepturi fundamentale.
Registrul pasagerilor trebuie să conţină date personale ale călătorilor colectate de la toţi operatorii aerieni, precum numele, data naşterii, naţionalitatea sau ţara de reşedinţă, date de călătorie, precum itinerarul, scaunul ocupat, statutul sau bagajele, informaţii de pe bilet, precum emiterea, preţul sau modul de plată, dar şi istoricul modificărilor aduse în PNR. Astfel, spun oficialii, ar fi mult mai uşor pentru identificarea unor potenţial infractori, dat fiind faptul că un număr aproximativ de 3.000 de europeni au devenit în ultimii ani membri ai grupărilor teroriste din Irak şi Siria, care reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea UE.
Mai mult, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că summitul european prevăzut pentru 12 februarie la Bruxelles va fi consacrat luptei împotriva terorismului. Donald Tusk a subliniat că „teroarea a lovit Europa“, iar Uniunea Europeană poate contribui la „întărirea securităţii noastre“. Şi Tusk, alături de Federica Mogherini, face un apel la Parlamentul European „să accelereze dezbaterile asupra propunerii directivei europene PNR (Passenger Name Record), care poate ajuta la detectarea deplasărilor persoanelor periculoase“. Acest subiect se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din UE, ce va avea loc pe 19 ianuarie, la Bruxelles.
Sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo a fost miercuri, 7 ianuarie, ţinta unui atac terorist, care a îndoliat întreaga Franţă şi a readus în dezbatere consolidarea securităţii europene în faţa terorismului. (Oana Nistor)