Teză de doctorat despre părintele Vasile Vasilache la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană

Un articol de: Darius Echim - 19 Septembrie 2024

La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, joi, 12 septembrie, a fost prezentată, în susținere publică, o teză de doctorat la disciplina Spiritualitate ortodoxă, cu tema „Personalitatea duhovnicească a părintelui Vasile Vasilache. Coordonate biografice și perspective spirituale”, susţinută de pr. Robert Kovacs, paroh la Parohia ortodoxă „Sfântul Ierarh Silvestru” din Cluj-Napoca și redactor la Radio Renașterea.

Lucrarea sa este prima teză de doctorat pe acest subiect și a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică și duhovnicească a Înaltpreasfințitului Părinte prof. univ. dr. Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramu­re­șului și Sălajului, titularul Catedrei de Spiritualitate ortodoxă din cadrul instituției de învățământ teologic clujean. 

Componența comisiei de doctorat a fost următoarea: președinte - arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; conducător ştiinţific - IPS Părinte prof. univ. dr. Andrei Andreicuț (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); referenți: pr. prof. univ. dr. Ioan Teșu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea (Universitatea din București) și pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie (Universitatea „Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca). 

Candidatul la titlul de doctor în teologie a primit calificativul „Excelent” cu Summa cum laude. Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica Ortodoxă, depus de noul doctor în teologie, pr. Robert Kovacs, în paraclisul facultăţii.