Teză de doctorat despre Seminarul Central din Bucureşti

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 04 Iunie 2024

În Sala „Acad. Alexandru Elian” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a avut loc luni, 3 iunie, susţinerea publică a tezei de doctorat cu titlul „Seminarul Central din București (1836-1948) - monografie istorico-culturală”. Lucrarea a fost elaborată de pr. Dănuţ Novac, sub coordonarea ştiinţifică a pr. prof. dr. Mihail-Simion Săsăujan. 

Din comisia de susţinere prezidată de conf. dr. Adrian-Nicolae Lemeni, directorul Şcolii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, au făcut parte pr. prof. dr. Ion Vicovan (Iaşi), pr. prof. dr. Gabriel Gârdan (Cluj-Na­poca) şi pr. prof. dr. Ioan Mol­doveanu (Bucureşti). „Seminarul Central a oferit societății românești, mai ales în perioada interbelică, repere de ținută academică, intelectuală și morală. Însă cel mai important este faptul că Seminarul Central a purtat vreme de 112 ani lumina credinței în sufletele tinerilor care i-au trecut pragul, indiferent dacă ulterior aceștia au intrat în cler sau nu. Această teză oferă o monografie cuprinzătoare a Seminarului Central, evidențiind semnifi­cația sa teologică, istorică și culturală. «Teza din teză» scoate în evidență impactul acestei instituții asupra formării clerului și contri­buția sa la dezvoltarea culturii românești. Printr-o analiză riguroasă a documentelor de arhivă și a bibliografiei de specialitate, teza aduce noi perspective asupra evo­luției educației teologice și asupra personalităților formate la Seminarul Central. Astfel, se subliniază rolul esențial al acestei instituții în conturarea vieții spirituale și culturale a României”, a afirmat candidatul în timpul susţinerii publice.

La final, în urma deliberărilor, comisia i-a oferit părintelui Dănuţ Novac titlul de doctor în teologie, cu calificativul „Foarte bine”.

Licenţiat în teologie şi ştiinţe economice (Facultatea de Adminis­trație şi Afaceri, Universitatea București), începând din anul 2014 este titularul Catedrei de religie la Colegiul „Mihai Bravu” din Bucureşti. În anul 2016, părintele Dănuţ Novac a fost hirotonit diacon şi preot pe seama Parohiei Pantelimon II, Protoieria Ilfov Sud. În calitate de paroh coordonează lucrările de zidire a unui nou lăcaş de rugăciune pentru comunitatea nou-înfiinţată.