Tinerețe şi responsabilitate misionară

Data: 03 Octombrie 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași a fost reînființată în anul 1990, din rațiuni misionare deosebit de importante pentru Biserica Ortodoxă Română. Reintegrată în rândul facultăților componente ale Universității „Alexandru Ioan Cuza”, instituția de învățământ a fost așezată, la inițiativa noastră, sub patronajul academic și spiritual al celui mai mare teolog român, Părintele Dumitru Stăniloae, trecut anul acesta în rândurile sfinților neamului nostru de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Timp de peste trei decenii, numeroși tineri și tinere au îmbinat studiul din cadrul facultății cu rugăciunea, participând la cursuri și formându-se duhovnicește lângă racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva, din Catedrala Mitropolitană. Aceștia au devenit ulterior misionari ai Bisericii în lume - fie ca slujitori ai sfintelor altare străbune, fie la catedră, ca profesori de religie, de limba română sau limbi străine, fie ca pictori de icoane sau restauratori de artă bisericească, fie ca asistenți sociali.

Anii de studiu petrecuți în Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au constituit o mare șansă, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți. Astfel, profesorii au semănat cu dragoste semințele Cuvântului în inimile tinerilor, împărtășindu-se din entuziasmul acestora. La rândul lor, studenții au lucrat cu râvnă ogorul sufletelor lor, cu dorința de a urca pe scara cunoașterii și de a crește duhovnicește, susținuți de iubirea Părintelui ceresc.

Constatăm cu bucurie că, dintre absolvenții acestei promoții, mulți slujesc la Sfântul Altar, unii ca episcopi, alții ca stareți ai unor mănăstiri, iar alții ca preoți și diaconi, în parohii din țară sau diasporă. De asemenea, o parte dintre absolvenți predau la rândul lor la catedră, alții se dedică îngrijirii bolnavilor și ajutorării săracilor, în instituțiile medicale și caritabile ale Bisericii, alții se ostenesc în structurile administrative ale mai multor eparhii, precum și ale unor instituții de învățământ teologic, alții lucrează pentru a transmite Cuvântul Evangheliei, în cadrul instituțiilor media ale Bisericii Ortodoxe Române, iar alții slujesc lui Dumnezeu în alte domenii de activitate, fiind, în același timp, modele de viață creștină prin familiile și comportamentul lor în societate. Toate acestea ne întăresc convingerea că lucrarea noastră, dimpreună cu a celorlalte cadre didactice, a atins „pământul cel bun” (Luca 8, 8), iar semințele Teologiei au rodit, continuă să rodească și avem speranța că vor rodi în continuare în Biserica Domnului Iisus Hristos.

Împlinirea celor 20 de ani de la absolvire constituie un prilej de a aduce slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, asupra profesorilor și studenților acesteia. De asemenea, este un moment de bucurie, dar și o ocazie de a ne aminti marea responsabilitate care ne revine tuturor în lucrarea la care am fost chemați. În acest context, este foarte important să subliniem că, într-o lume din ce în ce mai secularizată, în care valorile eterne ale Evangheliei sunt date uitării, iar viața umană este adesea pusă în pericol, din cauza violenței, a războaielor, a consumului excesiv de alcool şi a consumului de droguri, este necesar ca absolvenții acestei prestigioase instituții de învățământ teologic superior, singura Facultate de Teologie Ortodoxă din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, acum având și o extensie la Chișinău, în Republica Moldova, să păstreze și să înmulțească darurile pe care le-au dobândit pe băncile școlii, să aprofundeze permanent credința ortodoxă, să propovăduiască prin cuvânt și prin faptă Evanghelia mântuirii, să aducă alinare acolo unde este suferință, solidaritate acolo unde este singurătate, încurajare acolo unde este deznădejde, lumina cunoașterii lui Dumnezeu acolo unde întunericul necredinței își face simțită prezența.

Felicităm și binecuvântăm astăzi pe toți profesorii și absolvenții promoției 2000-2004 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, îndemnându-i să rămână misionari statornici ai Bisericii.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să vă dăruiască tuturor sănătate, pace și bucurie, întru mulți și binecuvântați ani, precum și mult spor și ajutor în slujirea pe care o îndepliniți fiecare, spre slava lui Dumnezeu și binele Bisericii! De asemenea, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să așeze în lumina cea neînserată a Împărăției Sale sufletele profesorilor care au trecut la cele veșnice.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi! (2 Corinteni 13, 13)

Cu aleasă prețuire și părintească binecuvântare,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Mesaj transmis la împlinirea a 20 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru ­Stăniloae” din Iași pentru promoția 2000-2004.