Tineri din ASCOR şi ATOR Iaşi, la un seminar de formare organizat de World Vision la Caraiman

Data: 12 Mai 2017

Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Fundaţia World Vision, a organizat seminarul de formare intitulat „Exploring The Transfiguration of Violence - Deepening a Gospel Inspiration for Social Transformation" la Centrul pastoral „Sfânta Cruce", Mănăstirea Caraiman, Buşteni, jud. Prahova. La acest seminar am fost invitaţi să participăm şi noi, tineri din ASCOR şi ATOR Iaşi, alături de un reprezentant al studenţilor Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae". Evenimentul a avut loc în perioada 3-6 mai 2017.

În cadrul întâlnirii, am participat la o conferinţă şi la ateliere de lucru pe tema non-violenţei. Jarrod McKenna, laureat al Premiului pentru Pace în Australia, împreună cu pr. dr. Mihai Pavel, reprezentant al Fundaţiei World Vision, ne-au devenit cei mai buni prieteni pentru 3 zile, facilitându-ne astfel înţelegerea conceptului de „non-violenţă" din perspectivă creştină.

Transfigurarea violenţei vizează adoptarea unei atitudini non-violente în anumite împrejurări. Aceasta se concretizează la nivel social în formarea tinerilor ca lideri în acţiuni nonviolente şi în dorinţa acestora de a-L primi şi urma pe Hristos pe drumul Crucii. Cu această dorinţă în cuget am plecat şi noi, trei tineri bucuroşi, cu inimile deschise, în ascunzişul munţilor, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu. Trebuie să mărturisim că pe drumul până la mănăstire mai multe întrebări naive ni s-au perindat prin minte. De ce este nevoie de vărsare de sânge pentru a rezolva conflicte? Nu există oare altă cale? Oare fericirea şi libertatea nu se pot clădi decât pe sângele aproapelui nostru? Din mila lui Dumnezeu răspunsurile la aceste întrebări nu au întârziat să apară. După un urcuş în care a trebuit să ne dovedim râvna, în lumina timidă a apusului ni s-a descoperit Sfânta Mănăstire Caraiman. Aceasta era bine străjuită de brazi falnici şi de piscuri de munte care la o primă vedere păreau că îţi taie respiraţia. Crucea din vârful muntelui le călăuzeşte paşii pelerinilor spre sfântul locaş ctitorit de pr. Gherontie Puiu cu îndurarea lui Dumnezeu şi a Maicii Domnului. Aici, la umbra Crucii, ne-am amintit de curajul şi jertfa soldaţilor din Primul Război Mondial, cărora Domnul le-a gătit loc de odihnă.

În acest loc sfânt, cu o puternică încărcătură spirituală, ne-am adunat din toate colţurile ţării pentru a afla şi a aprofunda felul în care Domnul nostru Iisus Hristos, prin Patima, Jertfa şi Învierea Sa, ne-a arătat marea Sa iubire de oameni. Am învăţat că există diferite modalităţi de remediere a conflictelor la care noi, de cele mai multe ori, nu ne gândim, ori credem că nu sunt eficiente. Acestea se bazează pe non-violenţă. Calea la care suntem chemaţi ca şi creştini este cea a Crucii. Mântuitorul ne cheamă să transformăm toate pornirile rele şi pătimaşe în fapte demne de modelul pe care îl avem - Hristos. Prietenul nostru, Jarrod, ne-a oferit noi perspective asupra conceptului de non-violenţă ce au la bază textul scripturistic şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi. De asemenea, am învăţat modalităţi de aplicare a acestui concept în situaţiile cu care ne confruntăm zi de zi.

Pe parcursul celor 3 zile am avut şansa de a cunoaşte oameni cu care am împărtăşit aceleaşi valori şi idealuri şi alături de care am trăit bucuria rugăciunii, a cântării şi mai ales a comuniunii. Nădăjduim că Domnul va îngădui să întâlnim din nou aceşti oameni minunaţi, pe care îi aşteptăm cu drag la Iaşi în perioada 1-4 septembrie la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi, unde vom putea să ne apropiem mai mult de Dumnezeu împreună. (Au consemnat Roxana Amarii, ASCOR Iaşi, Mirela Ciubotariu, ATOR Iaşi, şi Cătălin Nicolae Popa, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi)