Tineri din trei filiale ATOR din Arhiepiscopia Iaşilor au oferit clipe de bucurie copiilor din Orăşeni-Vale
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, în perioada 25-28 august 2016, s-a desfăşurat prima ediţie a Taberei „Bucurie în Orăşeni Vale“ din seria de tabere ATOR, numite generic „Verde la bucurie“. Activitatea a fost realizată de tineri voluntari ai Asociaţiei Tineretul Ortodox Român din filialele Iaşi, Belceşti şi Botoşani, sub coordonarea lui Constantin Stiharu şi cu sprijinul voluntarilor din Parohia Orăşeni-Vale. Gazde bune ne-au fost părintele paroh Andrei Anuşca şi doamna preoteasă Ramona.
La eveniment s-au înscris peste 100 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 5 şi 20 de ani. Aceştia au avut la dispoziţie un program de activităţi coordonate de moderatori: sesiuni de comunicare şi cunoaştere, jocuri, dans, cântece folk, căutare de comori, spectacol, foc de tabără. Din programul zilnic nu au lipsit însă nici momentele de rugăciune: Sfânta Liturghie, Paraclisul Maicii Domnului şi rugăciunile de seară.
În prima zi, după organizarea materialelor şi împărţirea responsabilităţilor, am făcut primirea participanţilor, iar deschiderea întâlnirii a fost marcată prin cuvântul de bun venit al gazdelor şi printr-un moment de rugăciune. Voluntarii au împărţit tinerii în grupe, pe vârste, de unde i-au preluat moderatorii şi au făcut împreună câteva jocuri de cunoaştere, urmate de un film animat şi apoi de rugăciune.
Ziua a doua a început cu Sfânta Liturghie, urmată de o scurtă înviorare, apoi s-a dat startul următoarei sesiuni, continuând apoi cu 2 din cele 6 ateliere (dans, folk, hand-made, jocuri, spiritualitate şi desen). După prânz, tinerii şi-au făcut curaj pentru minunatele „Jocuri olimpice“. Acolo au trăit experienţe deosebite, lucrând în echipă. Spre seară, cu toţii ne-am îndreptat din nou spre biserică, acolo s-a săvârşit Paraclisul, s-a servit o mică gustare, iar apoi tinerii au mers la casele lor.
Ziua a treia a început după acelaşi program, cu rugăciune, înviorare şi mic dejun, după care tinerii s-au întreptat spre şcoala din sat, unde au continuat lucrul pe ateliere. După servirea prânzului s-a pornit la mult aşteptata „Căutare de comori“. Scopul acestui joc este de se forma prietenii cât mai strânse şi de a se lucra în echipă. Mai pe seară a urmat spectacolul cu momente artistice, acolo moderatorii împreună cu grupele lor au prezentat câteva momente de: folk, dans, stand-up comedy, demonstraţie de karate. Au fost şi invitaţi speciali: Ansamblul „Cununiţa“ de la Roma, care a adus în mijlocul nostru cântul şi jocul autentic specific zonei. Spectacolul s-a încheiat cu câteva melodii populare în interpretarea Gabrielei Popescu de la Belceşti, momente în care tinerii şi toţi spectatorii au încins o horă pe cinste. Pe înserate, am aprins nelipsitul foc de tabără în atmosfera unor cunoscute melodii folk, iar mai spre sfârşit am înălţat bucuria noastră spre cer însoţită de lampioane.
Ultima zi la Orăşeni Vale a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. L-am avut în mijlocul nostru pe prietenul tinerilor, pe părintele arhim. Nicodim Petre, care a condus slujba şi a ţinut cuvântul de învăţătură. A urmat premierea participanţilor şi a voluntarilor, moment cu mari emoţii: cu acest prilej fiecare participant a spus câteva cuvinte despre tabăra din parohia noastră. Pentru noi, cei ce ne-am numărat printre gazde, a fost o bucurie să auzim că participanţii au fost mulţumiţi. Voluntarii, am trăit şi noi emoţii asemenea părintelui paroh. Ne-am dorit să iasă bine. Nu este uşor să faci tot ce este necesar pe parcursul a câteva zile pentru ca 100 de oameni să înveţe şi să se bucure. S-a meritat efortul nostru? Cu siguranţă, da. Vom înţelege probabil mai multe, odată cu trecerea anilor. Ceea ce ne dorim este ca satul şi tinerii din el să înflorească. Deocamdată, ceea ce putem spune este că a fost bucurie la Orăşeni Vale. (Gabriela Popescu, Irina Hobjilă)