Tinerii care „fabrică“ vacanţe

Data: 29 Iunie 2016

ASCOR, ATOR şi Provita au participat în zilele de 25 şi 26 iunie, în Iaşi, la un training intensiv pe tema Lucrul în echipă. Acesta a fost organizat din dorinţa de a se pregăti pentru a oferi zile frumoase copiilor şi tinerilor din parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor, care în această vară nu vor avea posibilitatea să meargă în vacanţă la mare şi la munte. Taberele programate de voluntarii inimoşi sunt în număr de 32 şi se vor desfăşura sub genericul „Verde la bucurie“. Şi de ce să nu fie verde? Pentru bucuriile curate, semaforul este întotdeauna verde, arată libera trecere.

Am observat că atunci când tinerii se angajează în misiunea pentru tineri, se lovesc de cele mai multe ori de propriile limite şi lipsa experienţei. Cu cât este mai mare dorinţa de a se implica în comunitate, de a lucra cu alţi tineri, cu atât parcă apar mai multe conflicte. Este adevărat, majoritatea se sting de la sine, mai devreme sau mai târziu. Pentru a evita să se mai întâmple acest lucru, pentru a şti cum se creează şi se dezvoltă o echipă, 16 tineri din cele trei organizaţii cu istorie în lucrul cu tinerii din Arhiepiscopia Iaşilor, ASCOR, ATOR şi Provita, s-au întâlnit cu dl Cristian Neguţ, un prieten vechi şi priceput în pedagogie, pentru a parcurge două zile de formare intensivă.

Un grup nu rezolvă o problemă, pe când o echipă da

Pentru a reuşi să se unească, să lucreze eficient împreună, tinerii au învăţat procesul individual, prin care trece fiecare membru al unei echipe: includere - control - deschidere. Acest proces este unul natural şi indispensabil. De aceea este important să fie alocat timp şi resurse pentru a ajunge în ultima etapă, cea de deschidere, care garantează creativitate maximă pentru participanţi, în care membrii echipei caută soluţii la problemele comune. Concomitent cu procesul individual se întâmplă un proces prin care trece toată echipa şi are următoarele etape: formare, furtună, normare şi performare. Participanţii la training au experimentat acest proces, involuntar, datorită procesului educaţional conceput de către trainer. A reuşit să îi ajute să înveţe prin experienţă, acest tip de învăţare fiind confirmat chiar de Aristotel: „Lucrurile pe care trebuie să le învăţăm înainte să le facem le învăţăm făcându-le“.

Am învăţat că rolul liderului este fundamental în echipă. Un lider este atent la relaţiile dintre membrii echipei şi îl interesează să fie toţi bine. Liderul trebuie să recunoască meritele tuturor membrilor echipei şi să nu facă diferenţe, chiar dacă ele există. Este necesară valorificarea fiecărui membru al echipei, prin crearea unor exerciţii din care să reiasă aptitudinile fiecăruia. Astfel putem afla locul potrivit pentru fiecare coechipier.

Relaţiile dintre oameni sunt organisme vii care se hrănesc şi se curăţă

Tinerii au avut oportunitatea să cunoască o parte a metodei ESPERE, creată de Jack Salome, care descrie şi oferă soluţii pentru o igienă în relaţia cu ceilalţi. O relaţie între două persoane, de prietenie, de iubire sau profesională, trebuie să fie vie, şi este în măsura în care ne pasă de cel din faţa noastră. Ca orice organism viu, dacă această relaţie nu este hrănită şi curăţată, ea se îmbolnăveşte şi în cele din urmă moare. Exită două tipuri de mesaje: mesaje care hrănesc şi mesaje toxice. Ceea ce nu conştientizăm de cele mai multe ori este că un mesaj toxic poate anula toate mesajele frumoase primite anterior, iar relaţia are de suferit. Aşa cum pe o foaie ai scrie cuvântul ÎNCREDERE, şi simbolic ai oferi încrederea prietenului tău, iar acesta ar strânge în pumn foaia, ca simbol al unui mesaj negativ, după aceea, oricât de mult ar vrea să refacă foaia la loc, să fie fără cute şi dreaptă, aceasta nu va mai fi.

Singurul Care poate face lucrurile curate, Care poate înnoi este Bunul Dumnezeu, Care vine şi ne ia povara de pe umeri când este prea grea, când noi nu o mai putem duce. Tinerii ajung să fie cu adevărat uniţi în profunzimea fiinţei lor atunci când se întâlnesc în rugăciune, în Sfânta Liturghie, în Dumnezeu. Aici primesc şi sprijinul şi împlinirea, pe care nu le pot găsi în cărţi sau în oameni. Trainingul nostru şi  taberele organizate de noi sunt doar o invitaţie şi un început al comuniunii. Noi dăm verde la bucurie, dar bucuria are multe niveluri. Bucuria pe care o propunem pentru vacanţă este un început spre Bucuria ce nu se mai sfârşeşte niciodată, bucuria ce vine din unirea cu Dumnezeu. Noi, creştinii, o numim şi sfinţenie. (Roxana Chebac, ASCOR Iaşi)