Tinerii din ASCOR au marcat începutul aniversării centenarului
Tinerii din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR) au marcat începutul aniversării centenarului Marii Uniri, scriind „100“ cu torţe, în data de 1 ianuarie 2018, pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna.
Evenimentul a avut loc în cadrul taberei tradiţionale de iarnă la Mănăstirea În perioada 30 decembrie 2017 - 2 ianuarie 2018, au fost prezenţi la Putna peste 200 tineri de la mai multe filiale ASCOR din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Suceava, Timişoara, Chişinău, Constanţa, Braşov, Bacău. Iniţiativei s-au alăturat şi tinerii din Asociaţia Studenţi pentru Viaţă.
Manifestarea dedicată Anului centenar a avut loc cu binecuvântarea arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, şi deschide seria evenimentelor dedicate Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.
Momentul culminant a fost retragerea cu torţe din seara zilei de 1 ianuarie 2018. Pe Dealul Crucii din Putna tinerii au intonat imnuri religioase şi patriotice. La întoarcere, părintele Melchisedec s-a adresat studenţilor, vorbindu-le despre Marea Unire din 1918 de pe treptele Muzeului Mănăstirii Putna.
„Pune-ţi-vă întrebarea: Ce pot face eu pentru neamul şi ţara mea?“, le-a spus părintele stareţ tinerilor prezenţi. Stareţul i-a îndemnat să meargă „pe urmele strămoşilor cuminţi, smeriţi şi demni, bucurându-L pe Dumnezeu şi pe întreg neamul românesc“.
După oficierea unei slujbe de mulţumire, părintele stareţ a citit discursul rostit de Regele Ferdinand la Putna, la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, în 16 mai 1920. „Dragii mei, vă felicit pentru această iniţiativă care vă aparţine în totalitate. Mişcarea aceasta a dumneavoastră pe Dealul Crucii şi până aici, în faţa mănăstirii, cuvântul, dragostea, jertfa, atitudinea voastră ne dau mult curaj nouă“, a mai spus arhim. Melchisedec Velnic.
„Fie ca Bunul Dumnezeu, pentru dragostea voastră, să insufle tuturor românilor de la un capăt la altul al lumii duh curat naţional, duh de redeşteptare, de trezire, de înviere“, a concluzionat stareţul Mănăstirii Putna.
În cadrul aceleiaşi tabere, studenţii au colindat obştea mănăstirii.
Mănăstirea Putna este cunoscută pentru deschiderea pe care o are faţă de tineri. În cadrul aşezământului au loc numeroase activităţi spirituale, culturale şi sociale pentru tineri. De asemenea, mănăstirea editează revista anuală Cuvinte către tineri disponibilă şi în variantă electronică pe site-ul oficial al aşezământului. (Mănăstirea Putna)