Tinerii din Moldova, implicaţi în tabere de vară
Vacanţa de vară este prilej de bucurie şi de recreere pentru tinerii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În mai multe parohii sunt organizate numeroase activităţi în tinda bisericii. Parohia Pietrărie din Protopopiatul Iaşi 3 a organizat timp de câteva zile o tabără, iar în Grinţieşu Mare se derulează o serie de activităţi până pe 18 iulie 2015.
În perioada 8-10 iulie 2015, în Parohia Pietrărie, Protopopiatul Iaşi 3, judeţul Iaşi, a avut loc a doua ediţie a Taberei „Veselie în Pietrărie“. Activităţile s-au desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Iaşi, prin implicarea părintelui paroh Ciprian George Bamboi, la tabără participând 65 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 4 şi 20 de ani. Aceştia şi-au îmbunătăţit abilităţile de comunicare prin intermediul jocurilor de cunoaştere la care au luat parte. De asemenea, diversele ateliere au ţintit şi asupra simţului artistic al copiilor, care au creat felicitări şi figurine din piatră, pe care le-au putut arăta părinţilor. Ei au învăţat să cânte, să danseze sau să se orienteze în spaţiu, prin căutarea comorii din pădure. De asemenea, s-au întrecut într-o minivariantă a jocurilor olimpice, organizându-se curse cu obstacole şi întreceri în saci. Copiii au fost nevoiţi să lucreze în echipe, să se încurajeze unii pe alţii şi să se ajute reciproc. Aceste activităţi au fost însoţite de rugăciune, în dimineaţa zilei de vineri, 10 iulie 2015, majoritatea copiilor împărtăşindu-se după ce au participat la Sfânta Liturghie. Copiii s-au arătat a fi încântaţi şi aşteaptă cu nerăbdare următoarea ediţie a taberei. Tabăra a vizat atât apropierea copiilor şi tinerilor de biserică şi de Dumnezeu, cât şi închegarea unor relaţii de prietenie ce, sperăm noi, se vor consolida în timp, după cum ne-a relatat Diana Păvăloi, voluntar în cadrul taberei.
Tabăra de zi „Micii zugravi“ în Grinţieşu Mare
Parohia Grinţieşu Mare din Protopopiatul Ceahlău organizează, în perioada 12-18 iulie 2015, cea de-a doua ediţie a Taberei de zi „Micii zugravi“. Activităţile se vor desfăşura cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, tabăra bucurându-se de participarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani. Programul va fi coordonat de pr. paroh Dumitru Pintilie, de un grup de voluntari din parohie şi de tineri din filiala Holm - Podu Iloaiei a Asociaţiei Tineretul Ortodox Român, însoţiţi de pr. Ionuţ-Cătălin Dascălu. Programul taberei va cuprinde pictură de icoane pe lemn, jocuri, drumeţii, activităţi sportive, precum şi un program duhovnicesc. Activitatea de pictură icoane este coordonată de pictorul Cătălin Popovici, cel care are în grijă şi activităţile cercului de pictură „Teodosie Zugravul“, ce funcţionează deja în cadrul parohiei noastre. Tematica ediţiei de anul acesta este „Sfinţi români şi sfinţi contemporani“.
Proiectul eparhial „Cateheze în parohii“, în Parohia Bijghir
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în după-amiaza zilei de 12 iulie 2015, în Parohia Bijghir din Protopopiatul Bacău, s-a desfăşurat proiectul eparhial „Cateheze în parohii“. Cu acest prilej, părintele Daniel-Ionel Marari, directorul Centrului catehetic „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Roman, a susţinut cateheza cu tema „Identitatea ortodoxă“. A urmat apoi o video-proiecţie a filmului duhovnicesc „Frumuseţea înţelepciunii“, de arhim. Arsenie Papacioc. „Prin aceste cateheze, credincioşii de aici vor fi conştientizaţi şi formaţi pentru a şti să trăiască în duhul frumoasei noastre Ortodoxii“, a menţionat pr. Daniel-Ionel Marari.
Elisabeta Polihroniade, în vizită la Şcoala de vară Băseşti
Copiii participanţi la Şcoala de vară Băseşti, Protopopiatul Moineşti, au fost vizitaţi duminică, 12 iulie 2015, de Elisabeta Polihroniade, considerată „regina şahului românesc“, multiplă campioană olimpică, arbitru internaţional în cadrul Federaţiei Române de şah. Întâlnirea micilor şahişti cu Elisabeta Polihroniade a fost emoţionantă. Copiii îmbrăcaţi în costume de şah şi cu steguleţe în mâini au întâmpinat-o pe marea maestră încă de la intrarea în satul Băseşti, fiecare fiind dornic de a o vedea şi a intra în dialog cu marea şahistă. Prima oprire a fost în biserica parohială. După un moment de rugăciune, Elisabeta Polihroniade şi-a exprimat în câteva cuvinte încântarea şi bucuria întâlnirii cu micii şahişti din Băseşti, precizând că aceste întâlniri reprezintă cele mai frumoase şi emoţionante momente din viaţă. În continuare, au fost vizitate cele două săli ale aşezământului social-filantropic, unde se desfăşoară în mod constant cursurile de şah. Sub supravegherea şi coordonarea invitatului deosebit, copiii s-au aşezat în faţa tablelor de şah şi s-a dat startul unui miniconcurs de şah cu cinci runde de joc, prima mutare fiind efectuată de marea şahistă.