Ținutul Buzăului, frumuseţea naturii în imagini

Un articol de: Daniela Șontică - 19 Aprilie 2022

După cum se știe, Ținutul Buzăului a fost inclus recent în rețeaua UNESCO a geoparcurilor, lucru benefic nu doar pentru imaginea acestei zone frumoase din Subcarpații de Curbură, ci și pentru dezvoltarea viitoare. Este o zonă ce cuprinde 18 comune: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Sălciei, Sărulești, Vintilă Vodă și Beceni și care se întinde pe o suprafață de peste 1.000 km pătrați. 

În Ţinutul Buzăului, peisajele sunt admirabile: dealuri acoperite cu fân înţesat de flori sălbatice dintre cele mai diverse, păduri de foioase în care mișună animale sălbatice, dar și sate în care oamenii mai duc încă un trai patriarhal. Buzăul din această zonă înseamnă și locuri unice din punct de vedere morfogeologic. Nu sunt de uitat meșterii populari, mâncărurile specifice locului, muzeele și vechile lăcașuri de închinare. Găsim în Ţinutul Buzăului: Vulcanii noroioși, Focurile vii de lângă Terca, Trovanții de la Ulmet, Muntele de sare de la Beșlii, platoul cu Lacul de la Meledic, Masa lui Bucur de la Bisoca - o lespede din piatră de 150 de tone, legenda spunând că de acolo a plecat Bucur Ciobanul spre București, Mănăstirea Poiana Mărului (Bisoca), așezările rupestre și Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Muzeul „Timpul Omului” de la Mânzălești şi multe altele. 

Peisajul sălbatic și frumuseţea uluitoare a Ținutul Buzăului au fost surprinse în imagini de cunoscutul fotograf Marius Iancu, un pasionat al călătoriilor în locuri mai puţin umblate din România. El cunoaște Ținutul Buzăului încă din 2009, pe când era student și a mers acolo în practică. După terminarea facultății a lucrat un timp ca geofizician, dar apoi a renunțat pentru a-şi urma marea pasiune: fotografia. Cutreieră cu bucurie dealurile şi pădurile Buzăului pentru a surprinde animale sălbatice.