Toleranţă zero pentru şoferii băuţi sau drogaţi
Accidentele rutiere grave soldate cu pierderi de vieţi omeneşti provocate de şoferi fără permis sau aflaţi sub influenţa drogurilor sau a băuturilor alcoolice s-au înmulţit în ultima perioadă, în ciuda faptului că legislaţia s-a înăsprit începând cu data de 13 iulie 2023, când a intrat în vigoare „Legea Anastasia”. Într-o singură zi, poliţiştii rutieri au identificat în trafic 132 de şoferi băuţi şi 22 de conducători auto aflaţi sub influenţa stupefiantelor.
Şoferii care produc accidente rutiere mortale și nu deţin permis de conducere sau se află sub influenţa drogurilor ori sunt băuţi vor executa pedepsele doar în regim de detenţie, nemaiexistând posibilitatea „de a se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, potrivit Legii nr. 213 din 7 iulie 2023.
Totuşi, din cele 840 de permise de conducere reţinute duminică la nivel naţional de către poliţiştii rutieri, 132 au fost pentru consum de alcool şi 22 pentru consum de droguri, după cum a informat ieri Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
„Conducerea unui autoturism sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive crește semnificativ riscul implicării într-un accident. Atât alcoolul, cât și substanțele psihoactive favorizează riscul, afectează capacitatea de concentrare, induc conducătorilor o falsă impresie a propriilor simțuri și asumarea inconștientă a unor greșeli în trafic”, a declarat, pentru TVR, Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Bucureşti.
Accidentul produs sâmbătă dimineaţă în staţiunea 2 Mai de un şofer drogat care a intrat cu autoturismul într-un grup de tineri şi în urma căruia două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte trei au fost grav rănite, a determinat reacţii nu doar din partea societăţii civile, ci şi a instituţiilor statului. Dacă poliţiştii rutieri au anunţat că vor creşte numărul controalelor în trafic, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a subliniat, citată de Agerpres, că „statul român va trata «fără toleranţă» cazurile accidentelor rutiere grave provocate de şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis”.
În opinia acesteia, toate instituţiile cu atribuţii în domeniu ar trebui să se implice în diminuarea accidentelor rutiere grave.
„Cred că tema legată de accidentele de circulaţie săvârşite de persoane care sunt sub influenţa alcoolului sau a drogurilor ar trebui să devină temă de agendă a tuturor celor care au atribuţii în diminuarea acestui fenomen. «Legea Anastasia» nu a fost dată întâmplător, ci pentru că România este pe primul loc în Europa la accidente de circulaţie”, a precizat ministrul justiţiei. (O. N.)