Tot mai mulți fermieri aleg asocierea în cooperative

Data: 04 Noiembrie 2020

Cooperativa „Ţara Mea” este un model de succes și o pledoarie pentru asocierea fermierilor. În prezent, reunește peste 1.000 de legumicultori și crescători de animale din peste zece județe care, fiind asociați, beneficiază de piață de desfacere în marile magazine. Un alt instrument pe care îl pregăteşte cooperativa este o platformă on-line naţională de legume, care va asigura contactul direct între fermierii locali şi hypermarketuri.

Încă cinci asociații agricole din marile bazine legumicole din ţară - judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Ilfov şi Olt - s-au alăturat recent Cooperativei „Ţara Mea”, una din marile asocieri de acest fel, cu peste 1.000 de fermieri. „Suntem mândri să integrăm în familia «Ţara Mea» bazinele Vidra, Lunguleţu, Hunedoara, Ilfov şi Izbiceni. Împreună, cooperativele au aproximativ 200 de membri în judeţele Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău şi dispun de peste 100 de hectare de solarii şi culturi de legume în câmp, 150 de hectare de livadă şi 1.000 de hectare de culturi vegetale. Legumele de la Vidra, Lunguleţu şi Izbiceni sunt apreciate pe piaţa din toată ţara”, a declarat, luni, Florin Burculescu, preşedintele cooperativei, într-o întâlnire cu presa.

Acesta a precizat că intenţionează să livreze legumele preluate din aceste zone în aproape toate marile lanţuri de retail din România. El susţine că vor fi introduse standarde de cost, ceea ce va permite fermierilor să primească un preţ corect tot anul. De asemenea, legumicultorii doresc şi introducerea unor standarde fitosanitare şi de ambalaj. Cooperativa a reuşit să livreze în acest sezon peste 10.000 de tone de legume româneşti - roşii, castraveţi, ardei, ceapă -, furnizate de 300 de producători din marile bazine legumicole ale ţării. De asemenea, a investit, în ultimii doi ani, aproape 1 milion de euro în ferma proprie aflată la Ciolpani, lângă Bucureşti, care are activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie.

În prezent, „Ţara Mea” pregăteşte cea mai mare platformă naţională de legume, instrument on-line care va asigura contactul direct între fermierii locali şi hypermarketuri, fără intermediari, scopul declarat fiind reducerea la jumătate a importurilor. Potrivit unui studiu realizat de cooperativă, dat publicităţii în luna iulie, importurile de legume au crescut în România în 2019, până la o valoare de 516 milioane de euro, față de 424,3 milioane de euro în 2018, în topul produselor fiind legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate şi tomatele. Importul de legume a fost consemnat inclusiv în lunile iulie-august 2019, când România abundă de legume autohtone. Anul trecut, România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în scădere faţă de 2018 (3,7 milioane de tone).

(Cristina Zamfirescu)