Tradiţie culinară de „mucenici“ la Câlnic

Data: 12 Martie 2014

Un grup de copii din Parohia Câlnic, Protopopiatul Reşiţa, participanti la proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ şi coordonaţi de pr. paroh Valentin Popovici, a sărbătorit praznicul Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia realizând după reţete străvechi tradiţionalii „mucenici“ copţi la cuptor. În fiecare an, ziua de 9 martie este ste marcată prin diverse tradiţii culinare pe întreg cuprinsul ţării. „Mucenicii pe care i-am gătit sunt o ofrandă adusă sacrificiului de credinţă a 40 de ostaşi creştini. Se mai numesc «mucenici», «sfinţişori» sau «bradoşi» în unele colţuri ale ţării şi se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de «opt» glazuraţi cu miere peste care se presară nucă măcinată. Pentru că sfinţii martirizaţi au fost mai întâi aruncaţi în lac, «mucenicii din aluat» se prepară în alte părţi ca o fiertură, precum pastele făinoase“, a declarat Mădălina-Maria Boloca, una dintre micile gospodine implicate în pregătirea mucenicilor. (Darius Herea)