Tradiţii redescoperite pe Uliţa Lăpuşneanu

Data: 06 Decembrie 2010

În perioada 15-22 decembrie, ieşenii sunt aşteptaţi pe strada Lăpuşneanu pentru a intra în atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă la români. Obiceiurile de iarnă, tradiţiile populare, precum şi specificul darului din Ajunul Crăciunului vor fi redescoperite cu ajutorul cetelor de mascaţi, alaiurilor de colindători, precum şi numeroşilor meşteri populari care îşi vor prezenta obiectele fabricate manual.

Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Unirii şi Asociaţia "Al. Lăpuşneanu" organizează în perioada 15-22 decembrie o serie de manifestări sub titulatura "Tradiţii pe Uliţa Lăpuşneanu". "Printre acţiunile ce se vor derula în această perioadă se numără târgul "Moşul cu daruri", cu obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, expuse de aproximativ 30 de creatori şi meşteri populari. Cetele de colindători şi alaiurile de mascaţi din judeţele Moldovei vor prezenta scurte momente artistice care vor cuprinde colinde, urături şi obiceiuri de Anul Nou. De asemenea, nu va lipsi nici componenta culinară, bucatele bunicii, de post şi de dulce, care îi vor încânta nu doar pe gurmanzi, iar mult aşteptata şezătoare de Ignat cu tradiţionala pomană a porcului va întregi atmosfera premergătoare bucuriei Naşterii Domnului", ne-a declarat etnograful Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova. Astfel, în cadrul interioarelor special amenajate vor fi prezentate obiecte specifice, precum icoane pe lemn şi pe sticlă, care ilustrează marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos, măşti şi măscuţe, capre şi căpriţe, urşi, dobe sau tobe, harapnice, bâte, stele, sorcove, clopoţei şi tălănci, sfeşnice, buhaie, instrumente muzicale, cămăşi şi bundiţe, traiste şi trăistuţe, brâie şi bârneţe, dar şi ornamente pentru bradul de Crăciun. Ieşenii pot degusta, dar se pot şi aproviziona cu produse culinare specifice acestor sărbători: renumita julfă care se consumă în mod special în Ajunul Crăciunului fiind un preparat de post, sarmale în ulcele de lut, colaci şi colăcei, alivancă, mălai, cozonac de post şi de dulce, plăcinte, turtă dulce, produse apicole, produse conservate după metode tradiţionale, dulceţuri, fructe afumate, produse din carne şi brânză în formă ambalată, dar şi vinuri. Pe data de 18 decembrie, între orele 10:00 şi 11:00, se va desfăşura parada alaiurilor şi cetelor participante la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă, ediţia a XXI-a, urmând ca pe 20 decembrie să aibă loc "Şezătoarea de Ignat", cu prezentarea semnificaţiilor tăierii rituale a porcului, cu pomana porcului - degustare de produse culinare tradiţionale. Tot în aceeaşi zi este anunţată şi o lansare de carte - "Timpul sacru. Sărbătorile de altădată", volum scris de etnograful Marcel Lutic. În zilele de 21 şi 22 decembrie, între orele 10:00 şi 15:00, membrele Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române şi cele din Asociaţia "Universul Prieteniei" vor oferi daruri tradiţionale colindătorilor.