Tradiţii reînviate în parohia braşoveană Augustin
În Parohia Augustin din Protopopiatul Rupea, judeţul Braşov, este în desfăşurare un proiect de promovare a tradiţiilor străbune din această localitate. Doamnele din parohie sunt ajutate să revalorifice costumele populare vechi şi să facă parte din corul bisericii din sat, un monument istoric de la 1772, închinat Sfântului Ierarh Nicolae.
Parohul comunităţii de credincioşi din Augustin, părintele Antonio Cristian Aroneasa, împreună cu preoteasa Ramona Aroneasa, au început în urmă cu patru ani un proiect de redescoperire şi revalorificare a tradiţiilor locale.
„Împreună cu doamnele vârstnice am reuşit să facem un cor al bisericii, care dă răspunsurile la Sfânta Liturghie. Ne bucurăm foarte mult să vedem cum în satul nostru au fost reînviate tradiţiile sfinte, prin portul popular şi alte obiceiuri. Dacă până acum patru ani straiele populare erau uitate şi aruncate prin casele oamenilor, iată că acum acestea sunt purtate din nou la sfintele slujbe”, ne-a spus părintele Aroneasa.
Multe dintre costumele purtate acum de doamnele din parohie au fost cusute şi recuperate în cadrul acestui proiect parohial, iar acum, aceste minunate straie populare specifice zonei sunt purtate cu mult drag de doamnele din parohie la sfintele slujbe.
Cerc de pictură
Anul trecut, comunitatea parohială a început un nou proiect pentru doamnele din parohie. Din dorinţa de a-şi exprima dragostea faţă de arta bisericească, în parohia braşoveană s-a deschis un atelier de pictat icoane pe sticlă.
„Până în prezent am organizat o expoziţie de icoane, pentru ca toţi credincioşii precum şi cei interesaţi de proiectul nostru să aibă posibilitatea să admire lucrările realizate cu atâta interes în parohia noastră”, ne-a mai spus părintele Antonio Cristian Aroneasa.
În viitorul apropiat, comunitatea parohială din localitatea braşoveană Augustin are ca scop să organizeze alte două expoziţii de icoane pe sticlă, pentru ca lucrările realizate în cadrul atelierelor să fie apreciate de credincioşii din parohie şi de toţi iubitorii de artă creştină.