Tradiții și cultură gastronomică din Țara Oltului, la Muzeul ASTRA

Data: 01 Septembrie 2018

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează duminică, 2 septembrie, evenimentul „Tra­diții și cultură gastronomică” din Țara Oltului. Acesta este cel de-al III-lea eveniment din acest an desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, sub egida Anului European al Patrimoniului și al programului „Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019”. Tradiții și cultură gastronomică din Țara Oltului are ca scop promovarea produselor şi cultura gastronomică tradiţională din satul românesc.

„La această ediție, Comuna Cîrțișoara se află în centrul atenției noastre. Vom reliefa în cadrul Târgului tradiția culinară, iar asta se va face prin pregătirea de mâncăruri și produse tra­diționale ca zama de cârnați și sarmale tăiate cu barda. Totodată, vor fi prezentate obiceiuri și dansuri specifice zonei. Din Cîrțișoara vor veni gospodine, producători de produse tra­diționale, meșteri, artiști și dansatori. Grupul școlar «Badea Cârțan» va face demonstrații de dansuri populare, iar solista Iulia Deleanu va interpreta cântece populare specifice zonei. Mircea Cârțișoreanu, cunoscutul interpret de muzică populară originar din Cârța, va fi prezent la eveniment să încânte atmosfera din Muzeu. Va fi prezentat și un vechi obicei al locului încă păstrat: împodobirea calului. Flăcăii satului, numiți călărași, împodobesc caii cu țesături tra­diționale și alte podoabe, deschizând drumul alaiului de nuntă”, a spus Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA, conform unui comunicat al instituției.

În cadrul evenimentului, meșterii din comuna Cîrțișoara vor organiza două ateliere interactive de pictură pe sticlă și împletit corfe. Producătorii veniți din Țara Oltului vor comercializa legume, brânzeturi de oaie, pastramă de oaie, produse apicole, siropuri, pâine de casă și prăjituri tradiționale, conform muzeografei Raluca Iliuț.